Stare de urgență în Peru din cauza protestelor profesorilor

Stare de urgență în Peru din cauza protestelor profesorilor

Din cauza protestelor neîntrerupte ale sindicatului profesorilor (SUTEP), în districtele regiunilor Cusco și Puno din Peru a fost declarată, pentru 30 de zile, începând din 20 iulie, ƒ starea de urgență.

Ca răspuns la această acțiune a guvernului, profesorii care se află în grevă au reacționat anunțând că nu își vor înceta manifestațiile până când Ministerul Educației va lua în considerare cererile lor.

În conformitate cu legile naționale ale Republicii Peru, starea de urgență presupune restrângerea unor drepturi constituționale, precum libertatea de adunare/ mobilizare în vederea unui protest sau greve și libertatea de deplasare. Astfel, sunt interzise toate formele de mobilizare pe străzi, inclusiv protestele pașnice.

Districtele din regiunea Cusco afectate de această măsură sunt: Wanchaq, San Sebastián, Machu Picchu și Ollantaytambo, precum și provincia San Román din Puno.

Se recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor peruane de transport local cu privire la obţinerea informaţiilor actualizate referitor la serviciile de transport garantate şi a intervalelor de timp în care circulaţia mijloacelor de transport se derulează normal. Totodată, se recomandă consultarea agențiilor de turism cu privire la situația din regiunea pentru care se achiziționează pachetele turistice.

Cetățenii români, afectați de situație, pot solicita asistență consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Lima: +5114409396, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice a României din Peru: +51989483013.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.ro şi  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.