Statele din Vecinătatea Estică, pe agenda reuniunii informale a miniștrilor de Externe...

Statele din Vecinătatea Estică, pe agenda reuniunii informale a miniștrilor de Externe din statele UE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă, în perioada 4 – 5 septembrie 2015, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), de la Luxemburg.

Discuțiile vizează teme de actualitate, precum Vecinătatea Estică a UE, în principal evoluţiile recente din Ucraina şi relațiile cu Federaţia Rusă, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, relaţiile Uniunii cu Iranul şi criza migranţilor. Președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, este invitat să participe la prima parte a reuniunii.

O atenție specială va fi acordată stadiului proceselor de reformă din statele din Vecinătatea Estică, în special Rep. Moldova, Georgia și Ucraina, situației de securitate din estul Ucrainei și măsurilor necesare în vederea implementării neîntârziate de către părți a acordurilor de la Minsk. Vor fi analizate modalitățile optime de utilizare a Parteneriatului Estic și Politicii Europene de Vecinătate în sprijinul avansării proceselor de reformă, inclusiv în gestionarea aspectelor ce privesc securitatea comună.

Problematica migrației va reprezenta un punct esențial al agendei, miniștrii urmând a avea un schimb de opinii pe marginea propunerilor ce vizează acţiunea externă din abordarea cuprinzătoare la nivel european şi global a fenomenului migraţiei. O parte a discuţiilor din această sesiune va avea loc cu participarea miniştrilor de externe din statele candidate la aderare la UE (Serbia, Albania, Muntenegru, F.R.I. Macedonia şi Turcia).  Reuniunile informale de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de statul care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul Gymnich din Germania, unde a avut loc prima întâlnire de acest fel (1974).

Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile tip Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.).