Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la 100...

Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale

DISTRIBUIȚI

O statuie care îl reprezintă pe Regele Mihai I în mărime naturală şi în uniforma de mareşal al Armatei Române a fost expusă, luni, la Sinaia, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea suveranului, anunță News.ro.

Monumentul a fost dezvelit de Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Statuia Regelui Mihai este amplasată pe esplanada „George Enescu” de pe Bulevardul Carol I, care traversează staţiunea Sinaia.

„Ne aflăm într-un moment istoric. (…) Sinaia a dat României ultimul Rege. Majestatea Sa a rămas pentru români ultimul simbol al independenţei şi unităţii. Cu toţii l-am urmat în tăcere şi i-am ascultat mesajele menite a ne da credinţa într-o ţară mai bună. Chiar şi astăzi vorbele sale, alături de faptele sale ne sunt călăuze în labirintul imaturităţii politice şi a lipsei de asumare”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia, un oraş al marilor decizii politice. Pentru Sinaia, regalitatea a reprezentat chiar de la începuturi cel mai importat factor de dezvoltare. Dezvelirea statuii Regelui Mihai se încadrează în seria momentelor marcante pentru istoria României. (…) Îmi doresc ca acest loc să devină un reper important pentru tânăra generaţie, la fel cum şi majestatea sa a fost în timpul vieţii pentru zeci de generaţii. Avem în continuare nevoie de modele care să ne ghideze moral, dar şi identitar”, a afirmat, în discursul său, ministrul Culturii.

Autorul monumentului a fost ales în urma unui concurs internaţional de sculptură care s-a desfăşurat la finalul anului trecut. La concurs s-au înscris 33 de artişti plastici, în primă fază au fost selectaţi nouă finalişti, iar comisia de selecţie l-a desemnat câştigător pe artistul Bogdan Ioan.

„Oraşul Sinaia a suportat costurile de producţie ale statuii din bronz şi a soclului din piatră naturala Vratsa, valoarea totala a acestora fiind de peste 440.000 lei”, a transmis Primăria Sinaia.

La eveniment au participat fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, ambasadori, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a fost transmis prin intermediul unuia dintre consilierii acestuia. La dezvelirea statuii de la Sinaia au mai participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi cel al Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.