Acasă Cultura / Culte Ștefania Becheanu, la cea de-a treia ediție a festivalului Venise pour la...

Ștefania Becheanu, la cea de-a treia ediție a festivalului Venise pour la Francophonie

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția susține participarea românească la cea de-a treia ediție a festivalului Venise pour la Francophonie, care va avea loc la Veneția în perioada 21 martie – 6 aprilie 2023. România va fi prezentă cu proiectul Traduire en archipel(s)/Tradurre in arcipelaghi al artistei Ștefania Becheanu, care va cuprinde o expoziție de artă vizuală și sonoră deschisă pentru public în perioada 6-23 aprilie 2023 în spațiile expoziționale CREA Cantieri del Contemporaneo și un atelier de cercetare și creație cu studenții cursului „Éléments de traduction littéraire” („Elemente de traducere literară”) de la Departamentul de Limbi și Culturi Comparate al Universității Ca’Foscari din Veneția.

Vernisaj: 6 aprilie, de la ora 18:30.

Expoziția va fi deschisă pentru public de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.

Ștefania Becheanu este plasticiană sonoră și artistă performativă. A absolvit studiile la Facultatea de Artă a Universității de Vest din Timișoara. În 2013, a urmat studiile masterale la Ecole Supérieure d’Art Lorraine, Metz (Franța) si cursurile intensive ale Laboratorului de cercetări sonore de l’ESAL (Franța). Frecvent participă în expoziții colective și rezidențe de creație sonoră, dar și indisciplinare unde combină creația vizuală cu literatura, muzica și dansul. Explorând emoția și comunicarea cu instrumentele artei contemporane, dar și ascultarea activă și empatică, lucrările Ștefaniei invadează imaterial spaţiile expoziţionale. „Ascultareaˮ se află în centrul proiectelor sale artistice, susținându-și viziunea prin trei axe principale – de la creații sonore, instalații fotografice, obiecte și arhitecturi scrise; la spectacole, pe scenă, la granița dansului contemporan și a scrierii sonore și muzicale; sau ateliere creative realizate în școli, centre comunitare și sociale. Trăiește și lucrează în Paris (Franța).

CREA Cantieri del Contemporaneo este un proiect al Asociației One Contemporary Art inițiat pe Insula Giudecca în 2016, în incinta atelierelor de construcții și reparații pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni „Consorzio Cantieristica Minore”, proiect calibrat pe colaborarea permanentă cu artizanii locali, cu scopul conservării identitatății orașului și a moștenirii sale culturale. În cele șase spații de expunere și creație gesionate de CREA Cantieri del Contemporaneo sunt organizate expoziții și workshop-uri internaționale și, pe perioada Bienalelor de artă și arhitectură de la Veneția, sunt găzduite proiecte ale țărilor care nu au spații proprii pentru pavilioanele naționale. Din septembrie 2022, în spațiile „Consorzio Cantieristica Minore” vor fi găzduite și cursurile de noi tehnologii ale artelor ale Academiei de Arte Frumoase din Veneția.

Înființată în 1868, Universitatea Ca’Foscari din Veneția a devenit, în cei peste 150 de ani de existență, una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din zona de nord a Italiei.

Venise pour la Francophonie este organizat de Departamentul de Limbi și Culturi Comparate al Universității Ca’Foscari din Veneția, sub patronajul Corpului consular din Veneția și Veneto, Institutului Francez din Italia, Organizației Internaționale a Francofoniei, Societății Universitare pentru Studii de Limba și Literatura Franceză în Italia, Seminarul de Filologie Franceză.