Acasă Stiri Stoenescu: Mobilitatea forței de muncă este o chestiune normală. Acum nu mai...

Stoenescu: Mobilitatea forței de muncă este o chestiune normală. Acum nu mai vorbim de imigranți, ci de cetățeni europeni cu drepturi depline.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a asigurat, luni, pe românii aflați în Marea Britanie că nu există nicio schimbare iminentă în ceea ce privește situația lor dupa referendumul de saptamana trecuta, iar statul roman va fi parte integrata a procesului de negocieri intre UE si Marea Britanie pentru a se asigura ca drepturile le sunt respectate.

Ministrul Dan Stoenescu a vorbit, luni la Adevărul Live, despre cum vor fi resimţite efectele Brexit-ului de românii din Marea Britanie, atragand atentia ca imigratia este problema mai multor tari din Uniunea Europeana, insa electoratul din aceste tari trebuie stie ca fiind membre ale UE, mobilitatea fortei de munca este o chestiune normala. „Deci acum nu mai vorbim de imigranti, ci vorbim de cetateni europeni cu drepturi depline. Daca cetatenii britanici au dreptul sa locuiasca in Franta, in Spania, in Italia, si sunt cateva milioane de cetateni britanici care locuiesc in alte tari europene, aceleasi drepturi le au si cetatenii romani, polonezi, spanioli sau italieni in Marea Britanie. Mobilitatea fortei de munca este o chestiune normala in Uniunea Europeana si acest lucru nu ar trebui sa fie folosit de partidele politice din aceste tari ca element in campania electorala„, a subliniat ministrul.

În perioada imediat următoare nu vor exista schimbări iminente. Este foarte important ca romanii sa inteleaga acest lucru. Este un proces de durată, un minimum doi ani de negocieri intre Uniunea Europeana si Marea Britanie. România va fi parte integrată a acestui proces si ne vom asigura ca drepturile romanilor sa fie respectate. Problemele economice sociale lor sunt în atenţia noastră si vreau sa ii asigur pe romani ca ei vor fi considerati ca orice alti cetateni europeni. Romanii sunt cetateni europeni. In Marea Britanie sunt mai multe milioane de cetateni europeni, nu numai din Romania, mai sunt si din Polonia, Franta si Germania. Cetatenii romanii se vor bucura in continuare de aceleasi drepturi ca si cetatenii europeni. Vom vedea in continuare in functie de negocierile care vor avea loc intre Marea Britabie si Uniune Europeana care va fi statutul lor pe viitor. Problemele lor sunt in atentia noastra prioritare mai ales ca Romania va detine presedintia Consiliului UE in 2019, deci vom avea un rol important de jucat in acest proces de Brexit” a spus Dan Stoenescu.

Oficialul roman este convins ca interesul de a avea lucratori in Marea Britanie nu este numai al romanilor, ci şi al angajatorilor britanici, iar in procesul de negociere aceste lucruri vor fi luate in considerare, deoarece românii din Marea Britanie sunt plătitori de taxe si aduc o contributie importanta la economia Marii Britanii. Potrivit ministrului, oficial in Marea Britanie traiesc in jur de 200.000 de cetateni romani. Neoficial numarul lor ar putea fi dublu.

Referindu-se la românii care muncesc la negru in Marea Britanie, Dan Stoenescu a spus ca nu vrea sa se hazardeze sa faca predictii. „Odata de ce vor incepe aceste negocieri, sunt sigur ca aceasta chestiune va fi luata in considerare la cel mai serios mod. Stim ca exista si persoane care locuiesc in Marea Britanie si muncesc fara forme legale. Ele primesc tot sprijinul misiunilor noastre diplomatice, dar nu vreau să fac predicţii.  Nu vreau să spun că vom merge cu valul şi cu ce negociază UE. Pentru noi situatia romanilor din Marea Britanie este prioritara. Ne vom bate cu toate instrumentele diplomatice pe care le avem la dispozitie sa le aparam interesele. Deocamdata suntem într-un proces de reflecţie si avem discutii pentru a ne contura o pozitie oficiala”, a mai spus Stoenescu care a dorit sa sublinieze faptul ca interesele economice si sociale ale celor care deja se afla in Marea Britanie vor trebui sa fie aparate prin tratatul pe care Uniunea Europeana urmeaza sa il semneze cu Marea Britanie: „Trebuie să fim parte si vom fi parte din care UE îl va desfăşura cu Marea Britanie in ceea ce priveste negocierile in contextul Brexit. Vom vedea pe viitor daca va fi nevoie de alte acorduri bilaterale. Prioritar este implicarea noastră cu toate forţele diplomatice în negocierile conduse de UE„.