Stoenescu: Românii din străinătate așteaptă să li se ofere oportunități pentru investiții...

Stoenescu: Românii din străinătate așteaptă să li se ofere oportunități pentru investiții sau pensie

Mai mult de jumătate din românii din străinătate și-au exprimat dorința de a se întoarce în România, însă nu oricum, ci așteaptă ca statul român să le ofere oportunități să investească în România sau să se întoarcă la pensie, a declarat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Ministrul a declarat într-un interviu pentru Agerpres.ro că se doreste dezvoltarea a cât mai multe programe în folosul românilor din afara granițelor și, în acest sens, au fost lansate în premieră sesiuni de informare cu privire la oportunitățile din România în agricultură și accesarea de fonduri europene. De asemenea, împreună cu Ministerul Agriculturii au fost tipărite 10.000 de broșuri care conțin materiale informative cu privire la accesarea fondurilor europene. Dan Stoenescu spune că dacă românii sunt informați cum pot beneficia de fonduri europene, poate ar lua în considerare să se întoarcă și să-și deschidă mici afaceri.

Ministrul spune că problemele românilor din diaspora sunt diverse, fiind legate de muncă, de integrare, de educația în limba română, de menținerea identității naționale.

Sunt probleme diverse și încercăm să le răspundem la nivel instituțional printr-o relație strânsă cu celelalte ministere. De exemplu, a fost anunțată la începutul mandatului meu crearea unui fond de investiții pentru românii din diaspora. Acest fond este doar o modalitate de a vorbi despre programe de sprijin concret la nivel micro pentru românii din străinătate. Vor fi niște scheme finanțate prin Ministerul Fondurilor Europene pentru start-up-uri. Sunt chestiuni pe care le oferim românilor din diaspora prin fonduri europene pentru a-și crea afaceri mici și mijlocii în România “, a explicat Dan Stoenescu.