Acasă Europa Stoltenberg i-a cerut din nou lui Erdogan să ridice vetoul privind aderarea...

Stoltenberg i-a cerut din nou lui Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei la Alianță

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, „care şi-a îndeplinit obligaţiile”, şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă „cât mai curând posibil”, transmite AFP.

Stoltenberg, care a salutat „o reuniune productivă”, s-a adresat presei la finalul unei întrevederi de două ore la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a fost reînvestit cu o zi înainte pentru un nou mandat de 5 ani la şefia statului.

Turcia blochează de 13 luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, reproşându-i indulgenţa faţă de militanţii kurzi pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.

Pentru Stoltenberg, „este timpul” ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

În acest scop, el a anunţat crearea unui „mecanism permanent” între NATO şi Turcia, următoarea reuniune fiind programată pentru „săptămâna 12 iunie”, fără a preciza unde va avea loc.

„Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, care a participat sâmbătă la ceremonia de învestire la Ankara a preşedintelui Erdogan, reales pe 28 mai, a mulţumit, de asemenea, Turciei pentru desfăşurarea de întăriri în Kosovo, care este în mijlocul unor revolte violente. Ankara participă la KFOR, forţa multinaţională condusă de Alianţă în Kosovo.Sursa: Agerpres