Acasă Politic Stoltenberg: Numai Ucraina poate decide când sunt întrunite condiţiile pentru negocieri de...

Stoltenberg: Numai Ucraina poate decide când sunt întrunite condiţiile pentru negocieri de pace

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a news conference at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium January 7, 2022. REUTERS/Johanna Geron

Numai Ucraina poate decide când sunt întrunite condiţiile pentru a se alătura oricăror negocieri de pace în urma invaziei ruse, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul participării la un dialog organizat la Arendal (Norvegia). Stoltenberg a subliniat astfel poziţia neschimbată a Alianţei Nord-Atlantice după recentele declaraţii ale şefului său de cabinet referitoare la posibilitatea ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul încetării atacurilor Federației Ruse.

În cadrul Conferinţei de la Arendal, Stoltenberg a afirmat că ”ucrainenii, şi numai ucrainenii, sunt cei care pot decide când există condiţiile necesare pentru negocieri şi pot decide la masa negocierilor care este soluţia acceptabilă”, adăugând că rolul NATO este acela de a sprijini Ucraina, dar a confirmat că în interiorul Alianței sunt discutate diverse scenarii privind încheierea războiului din Ucraina.

Declaraţia secretarului general al NATO survine după afirmaţiile făcute de Stian Jenssen, şeful de cabinet al lui Stoltenberg, care a declarat marţi că Ucraina ar putea în cele din urmă să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său ca parte a unui acord pentru a pune capăt războiului. Comentariile lui Janssen au fost respinse imediat de șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Mihaylo Podolyak, ca fiind „ridicole” și reprezentând o „îngăduință îngrozitoare a criminalilor”. Jenssen a afirmat ulterior că regretă declaraţiile sale.

”Mesajul lui Jenssen, care este şi mesajul meu principal şi care este şi principalul mesaj al NATO, este în primul rând că politica NATO este neschimbată – sprijinim Ucraina”, a spus Stoltenberg.

La summitul de luna trecută, NATO a afirmat că va menţine invitaţia către Ucraina de a se alătura alianţei militare atunci când ”membrii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile”, iar ţara are dreptul de a-şi alege propria cale, independent de Rusia.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că, deşi rezultatul summitului NATO din iulie a fost unul bun, ideal ar fi fost dacă Kievul ar fi primit o invitaţie directă de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice.