Studenţii români au sărbătorit Ziua României în toate colţurile lumii

Studenţii români au sărbătorit Ziua României în toate colţurile lumii

Din China până în Peru, din Suedia până în Spania, studenții români au sărbătorit de 1 decembrie alături de comunitatea de studenți internaționali. Astfel, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a continuat tradiția începută în 2009, reușind ca prin intermediul filialelor din întreaga lume să contribuie la promovarea culturii naționale și a unei imagini pozitive a României.

Filiala Ligii Studenţilor Români din Strainatate din Austria alaturi de Misiuneea Diplomatica a Romaniei la Viena, in colaborare cu Institutul Cultural Roman si revista crestina „Apa Vietii” au organizat pe 1 decembrie un concert de colinde romanesti, sustinut de Corul „Emil Montia’’ din Arad sub bagheta dirijorului Ovidiu Boar.

Peste ocean, LSRS Canada a organizat la York University un workshop de pictura pe sticla cu tematica sarbatorilor de iarna, iar in Peru, Filiala LSRS a participat la invitatia Ambasadei Romaniei la evenimentele organizate de misiunea dilplomatica, colegii nostri oferind informatii despre istoria, cultura si bucataria nationala.

Pentru al cincilea an consecutiv, LSRS China si comunitatea de romani din Rep. Populara Chineza s-au reunit de Ziua Nationala a Romaniei pentru a sarbatori impreuna aproape un veac de la Marea Unire. Reprezentantii Ligii au participat pe 28 noiembrie la invitatia ambasadorului Doru Romulus Costea, la receptia oferita de Ambasada Romaniei la Beijing, reusind, totodata sa ajunga si in acest an la Marele Zid Chinezesc unde au intonat imnul national si au afisat tricolorul romanesc. De asemenea, pe parcusrsul acestei zile, studentii romani de pe intreg teritoriul Chinei au daruit celor intalniti in drumul lor un simbol romanesc, explicandu-le prilejul pentru un asemenea gest si invitandu-i sa trasnmita un mesaj romanilor cu ocazia Zilei narionale. Filiala LSRS China a incheiat manifestarile dedicate Zilei de 1 Decembrie prin organizarea unor seri festive in Beijing, Hangzhou, Nanjing.

LSRS Franta a marcat ziua nationala printr-o serie de evenimente organizate intr-un cadru extins al Festivalului PicturaMusica (28 noiembrie – 7 decembrie), eveniment trinaţional Romania-Franta-Germania, gazduit la Castelul Chanorier. Evenimentul isi propune sa readuca in prim plan obiceiurile si traditiile din cele trei tari. Festivalul si-a deschis portile odata cu vernisajul expozitiei celor 80 de tablouri cu pictori originari din Germania, Franta si Romania. Sambata, 29 noiembrie, peste 160 de persoane, atat membri ai comunitatii romanesti, cat si francezi din Ile-de-France, au participat la un spectacol comun de dansuri si cantece traditionale romanesti si frantuzesti. Romania a fost reprezentata de ansamblul folcloric „Maramuresul” din Viseu de Sus, precum si de Grupul Iza si Ana-Maria Tomoiaga. In ajunul Zilei Nationale a avut loc la Paris Cocktail-ul C.A.E.S.A.R iar luni, 1 Decembrie, echipa LSRS a participat la receptia oferita de Ambasada Romaniei. Totodata, miercuri, 3 decembrie, in cadrul Festivalului, va fi sarbatorit Sfantul Nicolae, cu aceasta ocazie fiind organizat un concert de colinde romanesti.

Studenţii romani din Germania s-au intalnit luni, 1 Decembrie la Berlin in fata Galeriei Kaufhof din Alexanderplatz pentru a sarbatori printre romani Ziua Nationala De asemenea, acestia au demarat o campanie online cu afise si slogane de promovare a valorilor prin care Romania s-a facut remarcata in lume, de la Dacia si Transfagarasan, pana la sportivi si artisti renumiti ca Simona Halep sau Angela Gheorghiu.

De asemenea, echipa filialei din Marea Britanie, a luat parte la un eveniment organizat de Ambasada Romaiei la Londra prin care comunitatea romaneasca din Londra s-a reunit la Institutul Cultural Roman pentru o seara romaneasca. De asemenea, colegii din LSRS UK au creeat un afis original pentru pentru sarbatorirea a 96 de ani de la Marea Unire. Nu in ultimul rand, avand in vedere numarul mare de studenti romani din Marea Britanie, o serie de alte evenimente locale au fost puse la cale de societatile de studenti romani de la universitatile britanice. Toate aceste evenimente au fost si vor fi promovate in continuare de echipa LSRS UK.

Nou-infiintata reprezentata, LSRS Peru, a sarbatorit ziua de 1 decembrie printr-o receptie organizata la Ambasada Romaniei la Lima. In cadrul acesteia, personalul Ambasadei si reprezentantii LSRS au impartasit din cultura romaneasca invitatilor straini si au organizat o masa festiva in cistea Zilei Nationale.

Tinerii din LSRS Suedia au promovat la randul lor cultura romaneasca in cadrul Zilei Internationale organizate de Universitatea din Jönköping. La stand-ul Romaniei vizitatorii au putut degusta din mancarurile cu specific romanesc, echipa LSRS oferind, de asemenea, informatii despre traditiile nationale.

Studentii romani din Spania au participat la manifestarile organizate de Consulatele din Barcelona, Sevilla sau Castellon. De asemenea, in peninsula iberica, in colaborare cu Asociatia Culturala ARIPI, echipa LSRS a participat in Alicante la o activitate cu copiii care studiaza in cadrul scolii cu predare in limba romana, cei mici invatand prin intermediul acestei actiuni lucruri noi despre istoria si traditiile din Romania.

Studentii din Turcia au sarbatorit in avans, la Istanbul, Ziua Nationala, pe 30 noiembrie, acestia organizand o cina cu studentii si tinerii romani din Istanbul, unde spiritul romanesc, mancarea traditionala romaneasca si voia buna au fost nelipsite. De asemenea, LSRS Turcia a reusit sa coordoneze studentii de la Universitatea din Sakarya pentru a filma ‘urarea lor’ pentru Ziua Naţionala a Romaiei.