Studenții timoceni susțin candidații apolitici

Studenții timoceni susțin candidații apolitici

Asociaţia Studenţilor Timoceni (AST) din Craiova, în parteneriat cu Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” (ATCR) din Kladovo şi Iniţiativa Românilor din Serbia (IRS) din Bor (ambele din Serbia de Răsărit) au organizat, astăzi, la Craiova, dezbaterea „Perspectiva românilor din Timoc”. Desfăşurat la sediul AST din incinta Facultăţii de Medicină şi Farmacie, evenimentul a reunit tineri studenți sârbi de etnie română, care studiază în Cetatea Băniei, care au discutat cu cei doi lideri ce au făcut pentru românii din Timoc, pentru tinerii care astăzi studiază în România şi ce vor să facă în continuare.
Reprezentanții celor două asociații românești din Serbia de Răsărit au discutat despre apropiatele alegeri care vor avea loc, la sfârșitul lunii octombrie pentru viitorul Consiliu al Minorității Române din Serbia.
Dezbaterea a fost moderată de Alexandru Najdanovici, președintele AST, care s-a pronunțat pentru neimplicarea în politică și susținerea candidați care promovează interesele minorității române din Serbia.
„Cum bine ştiţi, pe 26 octombrie se va decide viitorul nostru, al minorităţilor naţionale pentru următorii patru ani, mai bine, zis viitorul minorităţii româneşti în Serbia. La finele acestei luni vom participa la alegerile pentru Consilile Naţionale ale Minorităţilor din Serbia, motiv pentru care am invitat astăzi, aici, doi lideri din Valea Timocului, care vor participa pe singura listă creionată în Valea Timocului. O listă care nu este politică, o listă pe care apar cei doi invitaţi de astăzi, Boian Barbucic, preşedintele Iniţiativa Românilor din Serbia, şi Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea”. Cum am spus şi în alte ocazii, ca asociaţie studenţească, Asociația Studenților Timoceni va susţine listele apolitice pentru alegeri. Nu susţinem listele politice, studenţii nu trebuie să se implice în politică. Avem aşadar o lista apolitică şi merită să fie sustinută de toţi românii de acolo. Cred că noi, românii din Timoc, şi pot să spun şi noi, tinerii, nu am avut niciodată reprezentare în Consiliul Naţional al Minorităţilor şi trebuie să avem reprezentanţi acolo pentru ca lucrurile să înceapă să meargă bine şi în Serbia, dar şi aici, în România”, a subliniat liderul studenţilor timoceni din Craiova.
Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” a explicat tinerilor ce înseamnă Consiliul Naţional şi cât este de important ca românii din Timoc să aibă o reprezentare puternică. „Mă bucur că suntem împreună. Pe majoritatea vă cunosc, vă cunosc părinţii şi ştiu că vă interesează viitorul. Vreau să vă explic ce înseamnă de fapt Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS). Cred că nici în Serbia nu se ştie exact ce înseamnă acest Consiliul Naţional. Este un fel de liant între Guvernul sârb şi minoritatea românească care trăieşte în Serbia. Acest Consiliul este finanţat din bugetul de stat. Acest Consiliu este foarte bun pentru minoritatea românească dacă funcţionează cum trebuie şi în conformitate cu legea. Dar din păcate, până acum, domnii care au condus acest Consiliu, cu sediul la Novi Sad, dacă nu cunosc nici zonele în care trăiesc românii, atunci cum să ajute activităţile românilor din Timoc, cum să ajute tradiţiile şi cultura românească când ei habar nu au unde sunt români. Noi am reuşit pentru prima oară în istorie să facem o listă comună, cu fraţii noştri din Banat, Bor, Zaicear, Kladovo. Avem o listă comună cu 20 de candidaţi. Suntem într-o situaţie foarte bună şi credem că de data asta vom reuşi să intrăm într-un număr mai mare în acest Consiliu. Şi voi puteţi să ne ajutaţi, pentru că de fapt vă ajutaţi pe voi, pentru că ne vom zbate pentru voi acolo, pentru viitorul vostru. Acum suntem în campanie, părinţii voştri participă în cadrul comisiilor. În zona Kladovo se votează la trei secţii, la Negotin, sunt de asemenea alte trei secţii de votare, dar avem secţii şi la Bor, şi la Zaicear, mai peste tot. Ar fi bine să fiţi acolo”, a spus Tihan Matasarevici.dezbatere
La rândul său, Boian Barbucic, preşedintele Iniţiativei Românilor din Serbia, a apreciat faptul că sunt foarte mulţi studenţi veniţi la studii în Craiova, fiind un semnal bun pentru viitorul din Valea Timocului, fiind nevoie de câţi mai mulţi oameni învăţaţi care să se implice în zonă. „Sunt bucuros să văd atâţi de mulţi studenţi, pentru că până acum câţiva ani veneau doar câte cinci, şase. Este foarte important pentru că noi avem nevoie de intelectuali şi abia vă aşteptăm în Timoc să candidaţi în viitor şi voi pentru Consiliul Naţional. Noi am fost mereu alături de Asociaţia Studenţilor Timoceni. Se ştie că voi nu sunteţi aici să faceţi politică, ci să învăţaţi carte. Dar sunteţi aici și ca urmare a unor bune relaţii pe care noi le avem cu Departamentul Românilor de Pretutindeni. Noi suntem cei care dăm semnalul din Timoc şi ei vă acordă vouă burse de studiu. Aşa că noi vă ajutăm pe voi, dar şi voi trebuie să ne ajutaţi pe noi. Și acum e momentul….”, a subliniat Boian Barbucic.
Pentru alegerile viitorului Consiliu Național al Minorități Naționale Române au fost depuse, până astăzi, patru liste de candidați: Daniel Petrovici, Boian Bărbuţă, Stevan Mihailov şi Dorinel Stan. De asemenea, pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Vlahilor, care condidează separat, dar în fapt sunt tot români, s-au depus tot 4 liste de candidaţi, conduse de Radiša Dragojević, Siniša Čelojević, Slobodan Perić şi Dragan Demić.
Termenul de depunere a listelor de candidați expiră vineri. În Serbia sunt recunoscute oficial 17 minorităţi naţionale.