Sucevenii din diaspora se plâng de birocrația care îi împiedică să-și deschidă...

Sucevenii din diaspora se plâng de birocrația care îi împiedică să-și deschidă o afacere acasă

Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur i-a îndemnat pe sucevenii din diaspora să investească în afaceri din mediul sucevean, în mod special în agricultură și turism. Sucevenii din diaspora se plâng însă că au piedici legate de lipsa unei piețe de desfacere a produselor locale, birocrație sau de legislație anevoiasă.

In cadrul unei întrunirii cu sucevenii din diaspora, pe tema “Oportunități de investiții”, care a avut loc la Palatul Administrativ al Sucevei, în privinta pieței de desfacere, una dintre principalele nemulțumiri ale întreprinzătorilor prezenți la dezbatere a fost monopolul produselor străine pe piața locală, fapt care face ca orice încercare de afacere să fie foarte anevoioasă.

Gheorghe Flutur a spus că în acest moment nu există suficiente produse locale care să poată satisface cererea de 50% produse românești și i-a îndemnat pe cei prezenți să se asocieze în vederea creării de noi produse, care să fie competitive pe piața locală. El a propus organizarea de evenimente de promovare a acestor produse, dar a subliniat că importantă este crearea produselor, înainte de toate.

Potrivit Obiectivdesuceava.ro, Vasile Asandei, directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est a declarat că agenția este foarte preocupată de sprijinirea mediului de afa­ceri. “Am inițiat în ultima vreme un departament care se ocupă cu așa ceva. Am stabilit, am constatat că sunt niște lacune în ceea ce privește promovarea, sprijinirea, dezvoltarea mediului de afaceri. Incercăm să fim un facilitator, să lucrăm împreună cu administrația publică de al cărui sprijin ne bucurăm, cu camerele de comerț și industrie, ne propunem să facem din toți cei care sunt alături de noi și sunt interesați în dezvoltarea regiunii, ambasadori ai regiunii. Dumneavostră, cei care lucrați în străinătate, sunteți cei mai buni astfel de ambasadori pentru că puteți pe de o parte promova aface­rile de aici în afară și, de asemenea puteți aduce investitori sau dumneavoastră înșivă puteți să investiți în România.

Prefectul Sucevei Constantin Harasim a arătat în același context că “pe noi, ca reprezentanți ai guvernului, ne preocupă atât afacerile cele stabile, dar și noile investiții, noile dezvoltări în județul Suceava. Mai mult, pe zona IMM-urilor, pe zona întreprinderilor mici și mijlocii, ne preocupă ca județul nostru, Bucovina să capete o amploare pe zona economică. Imi doresc ca peste un an să avem un bilanț și să spunem: de atunci până acum am avut aceste realizări, am făcut aceste programe și am făcut aceste proiecte și am inițiat acti­vități noi în județul Suceava”.

Mirela Adomnicăi, directorul Executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava, a spus că, în sprijinul noilor antreprenori, AJOFM organizează cursuri de competență antreprenorială, de care cei fără un loc de muncă pot beneficia în mod gratuit.