Sunetul ”Catedralei” va răsuna la Teatrelli

Sunetul ”Catedralei” va răsuna la Teatrelli

Foto: radioromaniacultural.ro

Spectatorii de la Teatrelli vor avea privilegiul de a asculta pe 24 octombrie 2017, de la orele 19.00, sunetul unei viori cu o istorie specială și de a aprecia prestația a doi artiști de talie internațională: Gabriel Croitoru și Horia Mihail.

Vioara Guarnieri – cunoscuta si sub numele de ”Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare – datează din 1731 și poartă semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus, pă atunci, de Spiru Haret.

De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță, la București, până în anul 2008 când magnificul instrument a revenit în circuitul concertistic, fiind dată în folosință violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Național ”George Enescu”.