Datele statistice arată că în ultimii 10 ani, populația totală a României a scăzut cu 4,8%, în timp ce resursele de muncă cu 9%, una dintre cele mai mari rate din UE, arată concluziile conferinței „Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică”, eveniment eveniment organizat la Constanţa în cadrul proiectului „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”.
„Asistăm la o îmbătrânire a populaţiei, concomitent cu o migraţie accentuată a tinerilor, îndeosebi din categoria de vârstă 20-39 ani, către statele vestice. Din ce în ce mai multe firme se confruntă cu dificultăţi în angajarea de personal, dar şi în retenţia acestuia. Criza pieţei forţei de muncă este o realitate în domenii precum: construcţiile, retailul, industria ospitalităţii, serviciile, dar şi în sectorul productiv. Cu toate acestea, există o parte a populaţiei active neluată în seamă de angajatori: persoanele cu dizabilităţi apte de muncă” , a declarat Alina Dobrescu, coordonator servicii ocupare în cadrul Fundaţia Health Action Overseas România (HAO), în cadrul conferinţei de presă „Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică”
Principalele subiecte abordate de echipa HAO România: orientarea firmelor către încadrarea tinerilor cu dizabilităţi – soluţie potenţială la rezolvarea parţială a deficitului de forţă de muncă; ce înseamnă serviciile de angajare asistată şi care sunt avantajele acestora pentru angajator şi angajat; oportunităţile oferite în cadrul proiectului LEAD angajatorilor care integrează tineri cu dizabilităţi; facilitățile fiscale de care poate beneficia un agent economic care angajează persoane cu dizabilități; modalitățile practice de accesare a subventiei de 2.250 lei acordate angajatorilor pentru fiecare persoană cu dizabilități încadrată în muncă.
„În ţara noastră, doar 8,2% dintre adulţii cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani (33,8 mii persoane) lucrează. Referindu-ne la judeţul Constanţa, statisticile consemneză circa 10.000 persoane cu dizabilităţi şi doar 10% dintre acestea lucrează. De ce? Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată şi ezită să integreze persoane cu dizabilităţi. În plus, există puţine organizaţii care furnizează servicii de sprijin pentru tinerii cu dizabilităţi şi nu întotdeauna aceste servicii sunt de calitate”, a punctat dna Dobrescu.
„În ceea ce priveşte candidatul, vorbim despre: profilare vocaţională, consiliere pentru creșterea încrederii în sine, instruire și dezvoltarea abilităților, pregătire în vederea angajării, sprijin la locul de muncă şi în afara lui. În ceea ce priveşte oamenii de afaceri, serviciile de recrutare, pre-screening și de formare și sprijin la locul de muncă sunt oferite gratuit în cadrul proiectului nostru. În plus, păstrăm o legătură permanentă cu angajatorul pentru a identifica problemele ce apar pe parcursul procesului de integrare a tinerilor şi a le remedia şi lucrăm cu membrii echipei din care face parte tânărul pentru a-i ajuta să comunice eficient cu acesta. Nu în ultimul rând, le oferim informații complete despre: eligibilitate, reguli și proceduri pentru a obține beneficiile financiare disponibile pentru angajatorii care integrează tineri cu dizabilități, precum şi sprijin în accesarea efectivă a acestora”, a explicat Alina Dobrescu.