Surprize, surprize! la Chișinău

Surprize, surprize! la Chișinău

Instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Hotărârea poate fi contestată

După câteva ore de deliberări, marți, 19 iunie, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, nu a validat rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. Prezent în instanță, primarului ales, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a declarat pentru presă că „este un joc perfid la care ne face să asistăm această guvernare”. Andrei Năstase a mai spus că decizia primei instanțe va fi contestată, transmite IPN, citată de portalul deschide.md.

Hotărârea a fost pronunțată marți seara, aproape de orele 22.00, dpă o ședință care a durat aproape șase ore.

Potrivit hotărârii publicată pe portalul instanței, „Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău, din data de 20 mai 2018 (turul I) şi 3 iunie 2018 (turul II). Se transmite prezenta hotărîre în 24 de ore după adoptare, Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1. (…) Împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus apel în termen de o zi de la pronunţare”.

Potrivit Deschide.md, Andrei Năstase crede că intenționat s-a tărăgănat până în noapte pronunțarea deciziei pentru a pune la cale eventuale provocări și suspectează influențe politice în pronunțarea hotărârii. Năstase a invitat oamenii să-și păstreze calmul și să rămână acasă, dar a îndemnat la unitate. Potrivit lui, hotărârea urmează să fie contestată, iar ca urmare a deciziei instanței de apel se va decide în privința ulterioarelor acțiuni.

Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA, a declarat că primit un sms, fără a preciza de la cine, în care i s-a comunicat, încă până la pronunțarea hotărârii, că alegerile nu vor fi validate și că la sediul judecătoriei au fost mobilizate forțe de ordine.

Avocatul lui Andrei Năstase, Dumitru Pavel, a declarat că în asemenea circumstanțe urmează să fie asigurat în continuare interimatul funcției de primar al capitalei, până la o decizie definitivă în cazul validării sau deja până la organizarea alegerilor ordinare.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo, care a și pronunțat decizia de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales.

Potrivit Unimedia, după alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut campanie electorală în ziua turului doi, prin faptul că a îndemnat oamenii să iasă la alegeri.

Potrivit fostului membru CEC Ștefan Urîtu, citat de Unimedia, în cazul în care alegerile locale nu sunt validate,  în acest an nu se mai  organizează alegeri anticipate, următorul scrutin urmând să aibă loc la termen, în 2019, iar Primăria Chișinău va fi condusă de viceprimarul, Ruslan Codreanu.

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chișinău, 52,57% dintre alegători au votat în favoarea lui Andrei Năstase.

All for Joomla All for Webmasters