Suspendat a cincea oară

Suspendat a cincea oară

Dodon așteaptă alegerile din februarie să anuleze legile

sursa foto: Facebook

Curtea Constituţională a Republicii Moldova l-a suspendat din funcţie, pentru a cincea oară, pe preşedintele Igor Dodon. Este o suspendare temporară după ce preşedintele a refuzat să promulge cinci legi votate de Parlament – proiectul noului cod al audiovizualului, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor cu caracter informativ analitic din Federația Rusă, legea care vizează reforma trupelor de carabinieri, dar și de decizia Parlamentului potrivit căreia terenul fostului stadion republican este vândut SUA pentru construcția noii ambasade.

Igor Dodon a mai refuzat să promulge legea potrivit căreia data de 9 mai va deveni Ziua Europei și nu Ziua Victoriei, așa cum este în prezent. După decizia Curții Constituționale de la Chișinău, președintele interimar – președintele Parlamentului, Andrian Candu – va promulga aceste legi.

Este a cincea suspendare a lui Igor Dodon de la preluarea mandatului întrucât refuză deliberat să promulge legi, deși Constituția nu-i oferă acest drept. Potrivit legii supreme a Republicii Moldova, șeful statului are voie o singură dată să respingă un proiect de lege. Dacă Parlamentul își menține votul asupra acelui proiect, a doua oară șeful statului este obligat să-l promulge. 

Igor Dodon a calificat decizia Curții Constituționale de la Chișinău drept un abuz. Șeful statului spune că așteaptă alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 atunci când, potrivit lui, guvernarea va fi preluată de partidele de stânga.  Stiri.tvr.ro

Într-o postare pe contul personal de facebook, Igor Dodon spune că a refuzat promulgarea proiectelor de lege pentru c sunt ”antipopulare”  și că după viitoarele alegeri parlamentare, programate pentru februarie 2019, respectivele legi vor fi anulate, dar ș că ”va fi formată și o nouă componență a Curții Constituționale”.