Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, spectacol pentru copiii din Republica Moldova

Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, spectacol pentru copiii din Republica Moldova

Sursa foto: ICR

În perioada 25-27 aprilie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează un mini-turneu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi în Republica Moldova, cu spectacolul D’ale lui Păcală în regia lui Constantin Brehnescu.

Reprezentaţiile vor avea loc în localităţile din centrul Republicii Moldova, Criuleni, Orhei şi Bardar conform următorului program:  25 aprilie, ora 16.00 – Centrul de cultură „Grigore Sîrbu” din Criuleni, 26 aprilie, ora 16.00 – Casa raionala de cultura din Orhei,  27 aprilie, ora 15.00 – sala de festivitati a Liceului Teoretic „Aurel David” din Bardar.

Spectacolul aduce la rampă câteva dintre întâmplările prin care personajul titular a făcut carieră culturală. Scenariul utilizează scrierile unor autori clasici (Ion Creangă, Ioan Slavici, Petre Dulfu), filtrate prin ideea regizorală. D’ale lui Păcală a fost gândit ca o punere în scenă dinamică, flexibilă, adaptabilă oricărui spaţiu de joc. Noua producţie este una care se adresează deopotrivă copiilor şi adulţilor, întrucât dincolo de aparenţa întâmplărilor comice se află un substrat consistent de înţelepciune. Rostul oricărei comedii este nu numai să delecteze prin declanşarea râsului, ci să şi formeze sau să corecteze deprinderi şi trăsături de caracter.

Constantin Brehnescu, realizatorul scenariului şi regizorul spectacolului, precizează că „de-a lungul timpului, poporul român a inventat personaje care îl reprezintă ca spiritualitate, care îl caracterizează, înfăţişându-le cu ironie, autoironie, atitudine critică. Aceste personaje dau nota morală a unui popor. Păcală este unul dintre eroii necesari în literatura noastră populară, pe care încercăm să-l redăm publicului aşa cum l-au văzut predecesorii. Personajele de acest tip şi moralitatea pe care o invocă sunt acum mai necesare ca oricând!”