Acasă Alte comunitati Teatrul „Odeon” din București la Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023

Teatrul „Odeon” din București la Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Teatrului „Odeon” din București, cu piesa Gardenia în regia lui Zoltan Balasz, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 (Bienala Teatrului Național „Eugène Ionesco”),  care va avea loc în perioada 26 mai – 4 iunie 2023.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub Înaltul Patronaj acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Guvernul Republicii Moldova și cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.

Programul ediției a XIII-a a Festivalului BITEI va include reprezentațiile a douăzeci de companii de teatru, muzică și dans, cu spectacole în scenă și în plein-air, din Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina și Republica Moldova.

În cadrul Festivalului se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu participarea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Deschiderea oficială a Festivalului BITEI 2023 va avea loc vineri, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”. Va urma premiera spectacolului Revizorul de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău. Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de corupere totală, de abuzuri administrative, dezordine și delăsare. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?