Teatrul românesc pentru copii ajunge în Serbia cu caravana

Teatrul românesc pentru copii ajunge în Serbia cu caravana

O caravană a teatrului pentru copii se va desfăşura, în perioada 11 – 16 aprilie, în comunitățile românești din Serbia (regiunea Timocului și Voivodina).

Spectacolul “Pe urmele iepurașului de Paște” va fi prezentat publicului din Uzdin, Nicolinț și Alibunar (Voivodina) și Ranovac, Podgorac și Bolievaț (Timoc).

Spectacolul „Pe urmele iepurașului de Paște”, pe un scenariul semnat de Brândușa Ionașcu, în regia lui Tony Dumitrescu, este proiect independent realizat de actori profesioniști din București.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu cele mai reprezentative asociații ale românilor din Serbia: Comunitatea Românilor din Serbia și Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor „Ariadnae Filum”.

Forma de expresie artistică aleasă – teatrul – este una atractivă pentru copii, facilitându-le dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română. Farmecul costumelor, muzicalitatea spectacolului, personajele colorate le cuceresc repede atenţia, sporindu-le motivaţia de a se implica activ și de a face exerciții de limbă română, în condițiile lipsei unor instrumente permanente de studiu a limbii materne în școli.

În Voivodina trăiesc aproximativ 35.000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română. În 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009, şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. Comunitatea Românilor din Serbia este principala asociație românească din regiune.

Conform asociaţiilor româneşti din Serbia, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est). După surse comunitare, numărul românilor din această zonă depășește 300.000 de persoane. Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este mai dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, nebeneficiind de drepturile şi libertăţile aferente. Românii din Timoc sunt consideraţi „un grup etnic de origine necunoscută”, încercându-se acreditarea ideii că ar fi de origine slavă.