Acasă Asia Teodor Meleşcanu a depus coroane la monumentul de la Spassk, în memoria...

Teodor Meleşcanu a depus coroane la monumentul de la Spassk, în memoria românilor victime ale lagărelor staliniste- Kazahstan (VIDEO)

În cadrul vizitei în Kazahstan, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii de români la Casa Prieteniei Popoarelor, unde se află şi sediul Asociaţiei Culturale „Dacia”‎ din Karaganda,  precum şi cu guvernatorul Regiunii Karaganda, Yerlan Koshanov.expo 2017Alăƒturi de ministrul kazahstanez al Informației și Comunicăƒrii, Dauren Abayev, Teodor Meleșcanu a deschis ceremonia oficialムcu ocazia celebrăƒrii Zilei României la expoziția internaționalムde la Astana, prilej cu care au urcat pe scenă și Ansamblul de dansuri  populare ”Doruleț” al Asociației Culturale Românești ”Dacia” (una din cele trei organizații ale mediului asociativ românesc din Kazahstan) și maestrul Gheorghe Zamfir.

Video:   NATIONAL DAY OF ROMANIA

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Național de Fizică Nucreală ”Horia Hulibei” de la Măgurele, a prezentat proiectul ELI-NP (Energy Light Infrastructure and Nuclear Physics), element central al Pavilionului României în cadrul EXPO Astana 2017.

De asemenea, șeful diplomației române a participat şi la ceremonia de depunere de coroane de flori la monumentul de la Spassk, în Memoria românilor victime ale lagărelor staliniste- Kazahstan.

În a doua zi a vizitei în Republica Kazahstan, oficialul român a avut consultări extinse cu omologul kazah, Kairat Abdrakhmanov, urmate de ceremonia semnării Declarației aniversare cu ocazia împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice. Cu această ocazie, a fost semnat Acordul de cooperare între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerț Internațional a Republicii Kazahstan.

În cadrul consultărilor politice, a fost apreciată semnificația momentului aniversar în relațiile bilaterale și importanța eforturilor comune pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre România și R. Kazahstan. În acest sens, a fost subliniată utilitatea Comisiei Interguvernamentale Româno-Kazahe pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică pentru implementarea proiectelor concrete cu beneficii reale pentru cetăţeni.

Cele două părţi au convenit  asupra importanţei asigurării periodicităţii schimbului de vizite la acest nivel, precum şi asupra menţinerii practicii convenirii de Planuri Comune de Acţiune bianuală.

Totodată, runda de consultări a prilejuit un schimb aprofundat de opinii pe dosare de actualitate regională și internațională, subliniind primatul respectării ferme a principiilor și normelor fundamentale de drept internațional.