Statul ungar pregăteşte un program prin care să cumpere terenuri agricole în Ardeal, iar pentru aplicarea lui aşteaptă normele de aplicare ale noii legi funciare române, a declarat Szabo Jozsef, ataşatul pe probleme de Agricultură al Ambasadei Ungariei din țara noatră.
Proiectul Ungariei prevede ideea că dacă „cineva doreşte să-şi vândă terenul, atunci poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră„, iar terenul rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii, a precizat diplomatul.
Szabo Jozsef a explicat că „dacă cineva îmbătrâneşte, copiii săi au părăsit localitatea şi a rămas cu terenul pe care nu-l poate lucra, atunci are două posibilităţi. Prima, când vinde pe piaţa liberă şi îl oferă oricui, şi întrebarea este ce face acea persoană cu terenul. A doua posibilitate este cea în care oferă terenul unei fundaţii, unui program sau unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea să cumpere teren, dar ar dori să lucreze în agricultură şi să rămână în localităţile de baştină„.
De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită persoanelor fizice străine care sunt rezidente în Uniunea Europeană să achiziţioneze terenuri agricole în România. Având în vedere ridicarea acestor restricţii, Parlamentul a adoptat în decembrie 2013 o lege iniţiată de Guvern prin care se reglementează vânzarea de teren agricol în extravilan către persoanele fizice, impunându-se anumite drepturi de preempţiune la cumparare, în favoarea coproprietarilor, vecinilor, arendaşilor, altor persoane de pe raza localităţii respective, precum şi a statului român.