Acasă Cultura / Culte Tineri, actori și artiști îmbrăcați în costume de epocă din perioada...

Tineri, actori și artiști îmbrăcați în costume de epocă din perioada eminesciană pe aleile Grădinii publice

În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale. Astfel, instituţiile publice şi nu doar acestea organizează evenimente culturale şi artistice pentru a sărbători această zi.Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, a desfăşurat astăzi o serie de manifestări în parcul Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău.
Manifestările consacrate Zilei Culturii Naţionale au început cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cu un recital literar-artistic „Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi…”, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române şi a continuat cu vernisarea expoziţiei „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii”, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Alcătuită din 24 de bannere, expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii” urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un loc substanțial îl ocupă și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu și până la Mircea Eliade și Constantin Noica etc..
În cadrul manifestărilor din parcul Grădina Publică, tineri actori și artiști îmbrăcați în costume de epocă din perioada eminesciană, concepute de artistul plastic Iurie Matei, au creat o ambianţa de secol XIX . În spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la „Bolta Rece” din Iași, Vinăria „Chateâu Purcari” și Cafeneaua „Orpheus” de la Casa Scriitorilor din Chișinău au oferit publicului câte un pahar de vin fiert cu piper și cu scorțișoară.