Tineri din Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Italia și Grecia impresionați de...

Tineri din Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Italia și Grecia impresionați de România: Abia acum au cunoscut România și sufletul românului, nu cea care le este prezentată!

18 profesori și 37 de elevi din Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Italia și Grecia au participat, în perioada 3 – 9 mai, la un schimb de experiență educațională, desfășurat la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Caracal, jud. Olt.

Prima întâlnire a proiectului s-a desfășurat în noiembrie 2014, în Franța, la Colegiul din Salviac, a urmat o nouă etapă a proiectului în Italia, cea de-a treia întâlnire fiind cea găzduită de școala noastră, la care au participat, de asemenea, profesori și elevi din cele șapte țări”, a declarat pentru TIMP ROMÂNESC, coordonatorul national al proiectului, Eliza Florea, care este și director al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Caracal.

Proiectul „J’ai ma place au collège” se desfășoară în perioada 2014- 2016 și face parte din programul Erasmus+ în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale și implică școli din cele spate țări membre.

Tema generală a proiectului este “Lupta împotriva insuccesului și școlar”, la Caracal abordându-se aspecte ce vizează arta, știința exactă și punctul de abordare al elevilor, sub titul “Artele, matematica și noi”.

Coordonatorul român susține că tinerii străini s-au bucurat de această vizită în România, în care au participat la numeroase activități culturale și educaționale: “Pe parcursul vizitei, partenerii noștri au beneficiat de un program complex pentru fiecare zi, ce a cuprins o recepție la Primăria Municipiului Caracal, un spectacol folcloric românesc la Teatrul Național din Caracal, un spectacol în cadrul Şcoalii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”, la care au participat și părinții elevilor noștri. În cadrul activităților s-au contituit 12 echipe a câte 4 elevi din fiecare țară pentru a prezenta câte un pictor național din fiecare țară. Atât elevii noștri, cât și cei străini au participat active la această acțiune în care au realizat lucrări inspirate din arta pictorilor reprezentativi”.

Schimbul de experiență relizat la Caracal le-a oferit musafirilor străini o altă prezentare a educației, culturii și civilizației românești, tinerii declarându-se încântați de țara noastră: “Partenerii noștri au participat și la orele noastre de curs, în care au observat nivelul înalt al programelor școlare românești. Schimbul de experiență este benefic în primul rând pentru elevi pentru că își exersează limbile străine și conturează noi legături în țările din cadrul proiectului. Elevii străini au făcut comentarii ample și ne-au mărturisit că abia acum au cunoscut România profund și sufletul românului, deoarece aceasta este cu adevărat România, nu cea care le-a fost și le este prezentată în afara granițelor țării. I-a bucurat ospitalitatea românilor, au apreciat actele culturale, spectacolele și portul nostru folcloric, iar la sfârșit ne-au felicitate pentru întreaga acțiune din cadrul proiectului”, a conchis Eliza Florea, directorul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Caracal.

Următoarele întâlniri din cadrul proiectului “J’ai ma place au collège” vor avea loc în în Polonia, Grecia, Spania și Portugalia, unde vor participa și elevii caracaleni.

2

3

5

4