Acasă Bulgaria Tineri jurnalişti români din regiunea Cernăuţi în lumea poveştilor sfătosului bunic din...

Tineri jurnalişti români din regiunea Cernăuţi în lumea poveştilor sfătosului bunic din Humuleşti

Acesta a fost traseul pe care un grup de tineri jurnalişti români din regiunea Cernăuţi l-a parcurs în cele şapte zile de odihnă în tabăra „Oglinzi” din judeţul Neamţ, unde au participat la Programul de tabere ARC-2016, iniţiat de Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, informează Bucpress.eu.Potrivit  organizatorilor, este pentru prima dată când Programul ARC s-a derulat în două tabere concomitent, staţiunea Sulina din judeţul Tulcea şi Tabăra „Oglinzi” din judeţul Neamţ. Pe lângă tinerii jurnalişti români din regiunea Cernăuţi, în această tabără s-au odihnit tineri români din Republica Moldova şi Bulgaria în total, 150 de persoane.

Tinerii au fost întâmpinaţi cu un mesaj de „Bun venit”, cu multă căldură şi onestitate de Felicia Crăciun, consiler la Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, prezentând totodată voluntarii şi programul de desfăşurare a activităţilor. Pe durata întregii săptămâni, tinerii au participat la diferite activităţi sportive de volei, baschet, fotbal, tenis de masă, şah şi dame. Cei interesaţi de alte activităţi şi-au demonstrat calităţile în cadrul atelierelor de creaţie în diverse domenii: pictură, dans,  qiulling (este o artă formă care implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt laminate, în formă, și lipite împreună pentru a crea modele decorative pentru felicitări, imagini, cutii), jurnalism şi taekwondo.

Pentru cei care au dorit să-şi îmbunătăţească şi îmbogăţească vocabularul a fost un atelier de studiere a limbii române, precum şi un concurs de cultură generală. Atât pentru organizatori, cât şi pentru însoţitorii grupurilor din cele trei ţări – Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova – a fost îmbucurător faptul că majoritatea tinerilor s-au încris la mai multe ateliere, dorind să-şi demonstreze abilităţile în diverse domenii. De asemenea, îmbucurător a fost faptul că la testul de cultură generală care a cuprins 22 de întrebări din istorie, filosofie, georgafie, literatură şi alte domenii, tinerii au fost destul de receptivi, numărul lor fiind destul de mare.

În afară de aceasta, profesorii, precum şi tinerii au fost satisfăcuți  de punctele acumulate. Cel mai înalt a fost de 20 din 22 de întrebări, iar cel mai mic de 17. De un număr mare de participanţi s-a bucurat şi atelierul de jurnalism, iniţiat de membrii Centrului Media BucPress din Cernăuţi. Jurnaliştii cernăuţeni au format un dialog cu tinerii români de pretutindeni, explicându-le acestora care este rolul mass-media în societate şi împărtăşindu-le câte puţin din experienţa pe care o au în domeniul audio-viziualului şi presei scrise. Cei interesaţi de domeniul jurnalisticii au fost supuşi unui exerciţiu „Corespondent pentru o săptămână”, timp în care au realizat reportaje şi interviuri de la faţa locului. La final, cei mai activi, Filip Gheorghiev din Bulgaria şi Georgeta Blanaru din Republica Moldova, au obţinut respectiv premiul I şi premiul II pentru implicare şi participare la acest atelier.

Un interes deosebit în rândul tinerilor, dar şi celor mai micuţi participanţi, pentru că au fost şi câţiva copii, a trezit atelierul de qiulling.  Îndrumaţi de profesoara Delia Roşu, fiecare participant a realizat câte o lucrare pentru care au obţinut şi premii. Printre aceștia s-a numărat eleva Daniela Zâgrea din Cernăuți (premiul II) și Adrian Pantea (diplomă de participare). Deoarece programul de tabere ARC prevede cunoaşterea şi familiarizarea participanţilor cu tradiţiile, culltura şi valorile naţionale ale unui stat, au fost organizate o serie de excursii. Curioşi de istoria evului mediu, tinerii au vizitat una din cele mai frumoase cetăţi din judeţul Neamţ, inculusă în patrimoniul cultural UNESCO, Cetatea Neamţ. De asemenea, au poposit la Casa sfătosului bunic din Humuleşti, Ion Creangă, apoi la parcul tematic „Ion Creangă”, unde s-au aflat în lumea poveştilor şi aminitirilor din copilărie ale scriitorului.

Cei mai curajoşi au descoperit crestele montane ale Bicazului şi frumuseţea Lacului Roşu. De asemenea,  tinerii din Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova, împreună cu organizatorii şi directorul Centrului de agremnent „Oglinzi” din judeţul Neamţ, domnul Gheorghe Paisa au vizitat Grădina Zoologică „Dragoş Vodă” din Neamţ  unde au văzut câţiva zimbri, urşi, cerbi şi capre, păuni, fazani şi moţate. Pentru ca drumeţiile să fie mai uşor de parcus, au fost făcute câteva popasuri la Mănăstirile Neamţ, Agapia şi Văratec, sfinte lăcaşuri de cult şi spiritualutate din acest judeţ.

Programul ARC-2016 derulat la Tabăra „Oglinzi” din judeţul Neamţ s-a încheiat cu înmânarea diplomelor şi premiilor celor mai activi participanţi la atelierele de creaţie desfăşurate, precum şi cu prezentarea unui program artistic susţinut de tinerii care s-au aflat acolo timp de 7 zile din Republica Moldova şi Bulgaria.