Tinerii actori români la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film...

Tinerii actori români la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest de la Chișinău

Patru școli românești de teatru, Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu participă  la cea de-a cincea ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest de la Chișinău.

Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și are loc în perioada 28 aprilie – 3 mai 2015. Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” este o acţiune artistică internaţională, unică pentru studenţii şi tinerii din Rep. Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă între şcolile de teatru, să încurajeze tinerii artişti, oferindu-le posibilitatea de a-şi prezenta cele mai bune producţii artistice.

Ediţia a V-a a Festivalului „ClassFest” se va desfăşura sub genericul Comunicare, gest şi mişcare, programul fiind structurat pe secţiuni ce includ spectacole bazate pe expresia corporală, pe teatru-dans şi pantomimă, ateliere de dans şi de mişcare corporală, proiecţii de spectacole, expoziţii, recitaluri etc.

Pe parcursul celor şase zile festivaliere, spectatorii vor avea ocazia să vadă spectacole diverse ca gen, ca formulă estetică şi stilistică, prezentate de studenţii de la Universitatea de Teatru şi Cinematografie „Şota Rustaveli” din Tbilisi, Georgia, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Rep. Moldova, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, România, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, România, Universitatea de Stat de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Karii” din Kiev, Ucraina, Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România, Institutul de Artă Teatrală „B. Şciukin” din Moscova, Rusia, Şcoala Naţională de Film, TV şi Teatru din Lodz, Polonia.

Pentru prima oară, la „ClassFest” vor participa instituţiile de învăţământ artistic din Berlin (Germania), Graz (Austria) şi Paris (Franţa). Studenţii Academiei de Arte Dramatice „Ernst Busch” din Berlin vor prezenta „Filoctet”, de Heiner Muller. Participanţii Universităţii de Muzică şi Arte din Graz vor delecta publicul cu spectacolul „Ei trag în actori, nu-i aşa?”, de Ed. Hauswirth & Ensemble. Studenţii Academiei Internaţionale a Artelor Scenice, din Franţa propun spectacolul „Trei surori”, de Carlo Boso.

Un eveniment special al acestei ediţii este omagierea a 100 de ani de la naşterea marelui om de teatru Tadeusz Kantor.