Acasă Interviuri / Analize Tinerii români pregătesc rafturile pentru cărţile româneşti: Entuziasmul lor este cea mai...

Tinerii români pregătesc rafturile pentru cărţile româneşti: Entuziasmul lor este cea mai mare satisfacţie a noastră!

 – Interviu cu Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo (Serbia)

 Pe 26 Octombrie vor avea loc alegerile pentru Consiliul Minorităţii Române, când românii îşi vor desemna 23 de reprezentanţi. Pe ce listă v-aţi înscris?

Am făcut o listă pe care am numit-o Iniţiativa Românilor din Serbia. Mă aflu pe locul 2 pe această listă. Poartă acelaşi nume cu asociaţia care depune lista. Va fi o lista comună.

Cum decurg înscrierile şi ce asociaţii s-au mai înscris?

Lista am format-o împreună două organizaţii româneşti din Serbia şi una din Banat. Sper ca lucrurile să iasă aşa cum ne dorim şi să putem să îi ajutăm şi mai mult pe românii din Serbia.

În ultima perioadă au aparut diverse opinii în legătură cu nerespectarea dereptului românilor din Serbia de a avea acces la limba maternă română în şcoli. Cum se derulează ancheta în şcolile din Serbia în aceast sens?

Ancheta ar fi trebuit să fie finalizată până la începerea anului şcolar, însă părinţii copiilor nu par să mai participe la ancheta ca în anii precedenţi. În Timocul Sârbesc, pe lângă programul înserat al orelor de limba română, stabilit de Minister, nici numărul de profesori pentru predarea limbii române nu a fost suficient.

 

Cum consideraţi că va evolua situaţia?

În acest moment nu ne aflăm într-o situaţie îmbucurătoare deoarece nu toţi părinţii şi-au exprimat dorinţa ca elevii să studieze şi limba română, din această cauză o profesoară a fost nevoită să îşi părăsească postul.

Până acum programul alocat orelor de limbă română este stabilit seara, iar elevii nu au cu ce să se mai întoarcă la casele lor, iar acest lucru este unul dintre cele mai importante aspecte care i-a descurajat.

O altă parte din vină o au şi unii dascăli care au întors spatele asociaţiilor care cuprind astfel de programe şi care pot oferii copiilor români din Serbia această ocazie de a învăţa limba română.

În luna august asociaţia pe care o conduceţi, Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea”, a deschis Centrul Cultural Românesc, câţi copii participă la acest proiect?

În acest moment participă 20 de elevi care urmează să plece la facultate, dar şi o clasă cu adulţi care lucrează în România sau care au nevoie de limba română în practicarea activităţii lor. Ceea ce ne bucură foarte mult este faptul că numărul participanţilor la Centrul Cultural Românesc este în creştere.

Care sunt principalele angajamente pe care Centrul le are faţă de participanţi?

Avem cel mai mare angajament faţă de copiii care s-au înscris în România la facultate. În această perioadă avem grijă să înveţe şi să aprofundeze tainele limbii române, astfel încât atunci când vor ajunge în România să nu întâmpine nicio dificutate. Iar ei sunt foarte receptivi.

De unde provin materialele didactice, tinerii aceştia au cărţi suficiente în limba română?

Avem un parteneriat cu Biblioteca Judeţeană din Craiova şi aşteptăm să le primim. Această instituţie ne va dona cărţile de care avem atâta nevoie. Tinerii români au pregătit rafturile pentru cărţile româneşti, iar acest entuziasm al lor este cea mai mare satisfacţie a noastră.

În luna noiembrie a acestui an este programat Congresul Românilor de Pretutindeni, cum vor fi desemnaţi participanţii?

Încă nu am fost invitaţi, nu cunoaştem modalitatea de înscriere pentru că acum se află în stadiul de organizare. Ne-ar plăcea să participăm să fim şi noi reprezentaţi la acest Congres pe care îl găsesc oportun pentru toată lumea.

Ce îi uneşte şi ce îi dezbină pe românii din Serbia?

Pe românii din Serbia îi unesc cultura, spiritul şi tradiţiile româneşti, însă dorinţa asta de a se afla fiecare în frunte îi îndepărtează pe unii de ceilalţi. Este foarte bine faptul că există oameni, puţini, pentru ca aceasta este realitatea, care se gândesc şi la viitorul tinerilor români din Serbia şi au grijă de continuitatea identităţii româneşti.

(pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc a consemnat Lavinia Elena Tănase)