Toni Erdmann, nominalizată pentru Premiul LUX 2016

Toni Erdmann, nominalizată pentru Premiul LUX 2016

TONI ERDMANN”, o co-producţie Germania-Austria-România în regia lui Maren Ade, a fost nominalizată pentru Premiul LUX 2016, acordat de Parlamentul European.

Filmul este o tragi-comedie care analizează modul în care cultura corporatistă poate distruge relaţiile de familie, vieţile şi fericirea oamenilor și ridică o întrebare profundă: cum putem să ne păstrăm umanitatea într-un climat economic dezumanizat?

Anunţul nominalizării a fost făcut marți, 26 iulie 2016, în cadrul Zilelor Veneţiei (Giornate degli Autori) de Silvia Costa, Preşedintele Comisiei pentru cultură şi educaţie din cadrul Parlamentului European.

Toţi cei 751 de deputaţi europeni vor fi invitaţi să voteze câştigătorul, acesta urmând să fie anunţat la Strasbourg, pe 23 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

În vederea susţinerii industriei cinematografice europene și pentru a sprijini distribuţia celor mai semnificative producții şi co-producţii dincolo de graniţele lor naționale, Parlamentul European asigură atât subtitrarea celor trei filme rămase în competiţie în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, cât și proiecţia lor în cele 28 de țări UE, în timpul Zilelor Filmului LUX. În acest mod, Parlamentul European sprijină diversitatea culturală, asigurând disponibilitatea filmelor pentru publicul din întreaga Europă și încurajând dezbateri cu privire la problemele pe care acestea le ridică. Filmul câștigător va fi, de asemenea, adaptat pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz și promovat de Parlamentul European.

Celelalte două pelicule finaliste pentru Premiul LUX sunt „À peine j”ouvre les yeux (As i open my eyes)” (co-producţie Franța-Tunisia- Belgia-Emiratele Arabe Unite, regie: Leyla Bouzid) şi „Ma vie de courgette (My life as a courgette)” (co-producţie Elveția-Franța, regie: Claude Barras) Parlamentul European urmând să decidă câştigătorul Premiului LUX 2016, distincţie acordată la a zecea ediţie în acest an.

În luna noiembrie, Biroul de Informare al Parlamentului European în România va organiza Zilele Filmului LUX în mai multe oraşe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Tîrgu Mureş). Publicul va putea să urmărească cele trei filme finaliste subtitrate în limba română şi să participe la dezbaterile organizate cu această ocazie.