Tot mai mulți cursanți la “Şcoala de vară dunăreană”

Tot mai mulți cursanți la “Şcoala de vară dunăreană”

Foto: viata-libera.ro/

40 de cadre didactice din Ucraina participă la proiectul  „Şcoala de vară dunăreană”, aflată la ediţia a doua. Şcoala de vară se desfăşoară între 24 şi 28 iulie, având ca scop să perfecţioneze cunoştinţele de limba română ale profesorilor şi învăţătorilor care predau în şcolile din sudul Basarabiei, regiunea Odesa. 

Spre deosebire de prima ediție a școlii de vară din anul 2015, la care au participat 25 de profesori și învățători din regiunea Odesa, la actuala ediție la derularea proiectului sunt implicate 40 de cadre didactice de etnie română din Ucraina, profesori și învățători din Oziornoie, Orlovca, Camișovca, Izmail, Utkonosovka ș.a localități. Este un proiect care prevede un schimb de experiență între profesorii din cele două state.

În urma primei ediții a proiectului ”Ș˜coala de varムDunăƒreană”, profesorii din Româ˜nia au aflat nevoile şcolilor româ˜neşti din Ucraina, problemele cu care se confruntăƒ, de la lipsa materialelor didactice, la lipsa manualelor în limba românăƒ, a literaturii de specialitate, a cărților pentru copii. Prin bunăƒvoința colegilor din Româ˜nia, parteneri în proiect, s-au făƒcut donații însemnate de căƒrți, auxiliare didactice, materiale pentru învățarea limbii româ˜ne.

Totodată s-au stabilit contacte între vorbitorii de limbムromână, iar profesorii din Ucraina au simțit cムnu mai sunt singuri în demersul lor de a păƒstra limba româ˜nムîn cadrul oficializat al şcolilor, în cultivarea și promovarea limbii, culturii şi civilizaței materneƒ. Organizatorii spun că proiectul se bucurムde sprijinul reprezentanților româ˜nilor din Ucraina: domnul Nicolae Moșu, președintele Asociației Național-Culturale a Româ˜nilor din regiunea Odessa, domnul Petru Ș˜chiopu președintele Asociației Ecologice Ialpug și domnul Vadim Bacinschi- redactor șef al revistei Sud-Vest – Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei.

Proiectul “Şcoala de vară dunăreană”, iniţiat de Asociaţia Danubiana Galaţi în parteneriat cu Colegiul Naţional Costache Negri, este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi îşi propune să perfecţioneze cunoştinţele de limba şi literatura română ale unui număr de 40 de profesori şi învăţători de la şcolile cu predare în limba română din regiunea Odessa – Ucraina, şi să realizeze schimburi de bune practici în demersul didactic.