”Tradiții prin ochi de copii” la Roma

”Tradiții prin ochi de copii” la Roma

Copiii români din Italia și publicul italian au avut ocazia să afle  semnificația tradițiilor românești și datina colindelor cu ocazia evenimentului ”Tradiții prin ochi de copii”, organizat de Clubul prichindeilor de la Roma. Îmbrăcați în straie populare, colindătorii românii au oferit duminică, 18 decembrie, publicului un spectacol deosebit al datinii strămoșești, într-o atmosferă festivă care a amintit celor prezenți însemnătatea obiceiului străvechi al colindelor.

La evenimentul organizat sub patronajul Ambasadei României în Italia și cu sprijinul Academiei României la Roma și al asociației Vocea Românilor, a participat si ambasadorul României în Italia, George Bologan.

Răspunzând la întrebările copiilor prezenți la eveniment, ambasadorul Bologan i-a invitat să redescopere importanța familiei, a comportamentului etic și a valorilor umane. Excelența Sa a îndemnat copiii și părinții acestora să își păstreze identitatea culturală românească, sursă de bogăție spirituală, prin apropierea de țară și prin vizitarea bunicilor aflați în România, care au capacitatea de a modela spiritul și de a transmite copiilor valori fundamentale precum demnitatea, responsabilitatea și bunătatea.

Este important ca strânsa legătură între tradițiile românești de Crăciun și valorile creștine să fie explicată copiilor, în contextul în care adevărata semnificație a sărbătorii de Crăciun este marginalizată în societatea de azi. În acest sens, rolul familiei devine esențial pentru conservarea tradițiilor și oferirea unui exemplu de comportament demn de urmat“, potrivit unui comunicat de presa al ambasadei.

La eveniment au participat de asemenea reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Roma, personalităţi din lumea culturală, academică şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Peninsulă.