Acasă Cultura / Culte Tradiționalul clasor, înlocuit de colecția digitală

Tradiționalul clasor, înlocuit de colecția digitală

Romfilatelia introduce în circulație o emisiune cu un atribut de unicitate, care ilustrează în imaginile mărcii poștale, coliței dantelate și plicului „prima zi”, „o nouă lume a timbrelor” în care tradiționalul clasor este înlocuit de colecția digitală.

Titlul generic ”Inovare, pași spre viitor” definește o nouă epocă în filatelie, imaginile timbrelor NFT, timbre poștale emise sub formă de tokenuri (jetoane simbol) non-fungibile (care nu pot fi înlocuite cu altele de același fel).

Un NFT este un tip de activ digital care utilizează tehnologia blockchain pentru a autentifica unicitatea și proprietatea unui element digital (imagine, fișier audio sau orice alt conținut digital). În cazul timbrelor NFT, acestea sunt versiuni digitale ale timbrelor poștale tradiționale. Ele sunt create și stocate pe blockchain, ceea ce le conferă proprietăți deținute și verificate digital. De obicei, timbrele NFT-uri pot fi colecționate, tranzacționate și comercializate pe piețele online dedicate pentru NFT-uri.

Anul trecut, Romfilatelia a lansat pe platforma guvernamentală a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București colecţia unică de 15 NFT-uri intitulată „O Lume într-un Timbru”.

Timbrele cu realitate augmentată sunt timbre poștale tradiționale care, atunci când sunt scanate folosind tehnologia realității augmentate (RA) pe un dispozitiv mobil sau pe un computer, oferă o experiență interactivă suplimentară. Acest lucru se realizează prin integrarea unui cod vizibil sau invizibil pe timbru care poate fi citit de dispozitivul care rulează aplicația RA corespunzătoare.

Odată ce timbrul este scanat, aplicația RA poate adăuga elemente suplimentare pe ecran, cum ar fi animații 3D, videoclipuri, sunete sau informații suplimentare despre subiectul timbrului. Aceste elemente adiționale pot oferi o experiență mai interactivă și educativă pentru colecționarii de timbre sau pentru cei interesați de subiectul reprezentat de timbru.

Această tehnologie poate fi folosită pentru a adăuga valoare colecțiilor de timbre, pentru a educa și a atrage mai mult atenția asupra subiectelor reprezentate pe timbre sau pentru a oferi o experiență de corespondență mai interesantă și interactivă.

Marca poștală a emisiunii cu valoarea nominală de 13 lei reproduce un timbru tradițional recunoscut ”Cap de bour” transpus într-o realitate virtuală, ca într-un portal. Pentru că timbrul înseamnă și călătorie, s-a imaginat o poveste în care apare un element comun – VR headset (caschetă virtuală) – prin care sunt vizualizate, în 3D, timbrul tradițional transpus în realitate augmentată.

Timbrul înseamnă și imaginație, de aceea, viitorul poate semnifica și călătoria timbrului în spațiu, portaluri, colecționari virtuali. Dacă există plicuri „zburate”, viitorul poate aduce frumoase povești virtuale prin timbre.

Grafica timbrului din colița cu valoarea nominală de 33 lei și a plicului „prima zi” redau întocmai aceste idei.

În cadrul parteneriatului existent, Romfilatelia și ICI București, vor colabora pentru a inova lumea colecționării de timbre prin NFT-uri, timbre în realitate augmentate și crypto.

ICI București și Romfilatelia investighează aspectele tehnologiilor Web3 cu utilitate, aplicate în domeniul timbrelor cripto (crypto stamps) – obiecte colectabile fizice însoțite de un echivalent digital (Digital Twins) sub formă de NFT-uri.

În cadrul Conferinței din perioada 16-18 aprilie 2024, Romfilatelia și ICI București vor promova atât emisiunea de mărci poștale ”Inovare, pași spre viitor”, cât și o colecție de NFT-uri dedicate.

Romfilatelia reinventează tradiția și își aduce experiența pentru a păstra farmecul colecționării, aducând această pasiune și în era nativilor digitali.