Trafic de influență – 30.000 de euro viza pentru România

Trafic de influență – 30.000 de euro viza pentru România

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 august 2016, a lui Stamen Dumitru, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. În aceeași cauză s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Monalisa – Ekaterina Rohparvar, pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora în zilele de 1 și 2 august 2016, inculpatul Stamen Dumitru i-a pretins unei persoane – denunțătoare în cauză – suma de 25.000 euro, majorată ulterior la 30.000 euro, în schimbul intervențiilor sale, în baza relațiilor despre care a afirmat că le are printr-o persoană care se află în Liban, pe care nu a indicat-o expres, astfel încât soțul denunțătoarei (cetățean sirian) să obțină, de la Ambasada și Consulatul României de la Beirut, din Liban, viza pentru deplasarea în România. Inculpatul susținea că din totalul sumei pretinse, 15.000 euro vor fi pentru el, iar 15.000 euro pentru persoana din Liban care va facilita emiterea vizei.

”La 3 august 2016, din suma pretinsă, inculpatul Stamen Dumitru a primit, prin intermediul inculpatei Rohparvar Monalisa-Ekaterina, concubina sa, suma de 15.000 euro, pentru sine, în scopul anterior menționat, ocazie în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Anterior constatării infracțiunii flagrante, în aceeași zi, inculpata Rohparvar Monalisa-Ekaterina, la solicitarea lui Stamen Dumitru, a venit la locuința denunțătoarei și, pentru a evita constatarea unei infracțiuni flagrante, cu un dispozitiv special adus de ea, a verificat fiecare bancnotă din suma de 15.000 euro, care urma a fi remisă, pentru a constata dacă acestea erau marcate. Rezultatul verificării efectuate minuțios de Rohparvar Monalisa-Ekaterina a fost negativ, pentru că în cauză nu s-a procedat la marcarea, cu anumită scriere ori substanță, a bancnotelor folosite la pentru constatarea infracțiunii flagrante”, se arată într-un comunicat de presă.

Procurorii cer arest preventiv pentru Dumitru Stamen.