Trafic intens pe autostrăzile din Croația

Trafic intens pe autostrăzile din Croația

Circulația rutieră pe principalele autostrăzi ale Croației – A1 Zagreb-Split-Dubrovnik și A6 Zagreb-Rijeka, care leagă partea continentală de litoralul Mării Adriatice, precum și pe A3 Bregana–Lipovac, care este ruta predilectă de tranzit între Slovenia și Serbia, este foarte intens, adesea înregistrându-se blocaje și coloane de autovehicule care se pot întinde, în special în zilele de week-end, pe zeci de kilometri.

Totodată, MAE atenționează că prognozele meteorologice pentru perioada 6-10 august 2018 indică o creștere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a condus la emiterea unui cod roșu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emisă atenționare meteorologică cod galben pentru regiunea Zagreb. Se recomandă cetățenilor români să evite expunerea directă la soare si să se hidrateze corespunzător.

Cetăţenii români care intenționează să tranziteze sau să călătorească în Croația că în contextul sezonului estival este posibilă prelungirea semnificativă a timpilor de așteptare la frontiere, în special la punctele de trecere Croația – Slovenia (în special Bregana) și Croația – Serbia (în special Bajakovo) situate pe autostrada Zagreb-Belgrad.

Înainte de a pleca la drum, este bine să consultați paginile de internet ale Automobil Clubului Croat, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate, Autorităţii Portuare Croate, şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă, de unde puteți obține informații actualizate.

În situații de urgență, pe teritoriul Croației poate fi apelat numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii României în Republica Croația: +38598414341.