Traian Băsescu va depune joi jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova

Traian Băsescu va depune joi jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria, vor depunde jurământul pentru a obține cetățenia moldovenească în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, la ora 16:00, la Ambasada Republicii Moldova la București, informează Deschide.MD care citează ca sursă pe Amabasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.

Domnul Băsescu este ”constrâns” de două termene: primul este legat de legislația Republicii Moldova care prevede că dacă în termen de șase luni persoana nu depunde jurământul ea pierde dreptul de a obține cetățenia, iar al doilea termen este legat de alegerile Prezidențiale la care dânsul a declarat că intenționează să participe”, a declarat oficialul moldovean.

Ulterior familia Băsescu va trebui să depună actele pentru a-și perfecta pașapoartele moldovenești. Dacă vor face acest lucru prin intermediul Amabasadei de la București, atunci soții Băsescu riscă să nu primească actele până în ziua când se va desfășura cel de-al doilea tur al scrutinului.  În schimb, au posibilitatea să vină la Chișinău, unde contra taxei de 2.550 de ei, îl pot obține în 3 ore.

Fostul președinte român, Traian Băsescu, a declarat luni seara la B1 că nu a votat în primul tur din cadrul alegerilor prezedențiale în Republica Moldova. Băsescu a explicat aceasta prin faptul că hotărârea prin care i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova a fost atacată la Curtea Constituțională.

Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova prin decretul președintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie, curent.