Transcarpatia: A fi român în afara României

Transcarpatia: A fi român în afara României

NUȚU ȘIMAN, Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia

România – țară europeană, o țărișoară înconjurată totalmente de români, români care-i duc dorul și râvnesc la ea, așteptând, probabil, un miracol – miracolul unirii.

E ușor să fii român trăind în România, dar e greu după frontierele ei. Și, totuși, ne-am păstrat identitatea românească prin istoria noastră comună sau prin limba maternă, prin obiceiurile și tradițiile românești, prin visurile noastre. Suntem români în suflet și trăim pe pâmânt strămoșesc, chiar dacă istoria ne-a lăsat dincolo de frontierele României. A fi român nu înseamnă numai a trăi în România, numai a îmbrăca straiele românești sau pur și simplu a o afirma. Suntem români sau nu în suflet, în felul de-a fi, de-a gândi, de-a trăi, de-a munci, a fi cinstiți cu cei din jur și cu tine însuți, a gândi pozitiv, a avea încredere, a nu râvni pământ străin, a munci cu tragere de inimă…

E tot mai greu să fii român departe de țară, deși țara o simt în mine, prin pământul din care-am venit, prin părinții mei, moșii și strămoșii ce au trudit zi de zi pe acest pământ sfânt, ce și-au cântat bucuriile și și-au vărsat lacrimile durerilor neogoite.

S-ar părea că totul începe de la cuvântul țară. Însă pentru românii din afara României totul este altfel. Țara suntem noi. Țară ne este limba dulce a mamei. Țara ne sunt părinții, moșii și strămoșii, țară ne este casa, satul în care am crescut. Țară ne sunt obiceiurile românești, păstrate cu sfințenie de șirul de generații care trec departe sau aproape de țara-mamă. Țara este în noi atâta timp cât nu uităm că suntem români.

Eu nu mă vreu român dincolo de frontieră, eu mă vreu român pe acest pământ, unde m-am născut, unde trăiesc, numai că în țară, nu în afara ei. E un vis de veacuri al românilor din Ucraina și nu numai. E un vis purtat și alinat în inimă, dar care se pare că nu se va împlini… Și-atunci visul devine o iluzie, așa ca o oază de apă în pustiu. Și, totuși, visăm! În ciuda a tot și a toate – visăm! Căci visele nu poate să ni le ia nimeni!

Acest material a obținut premiul II pe regiunea Transcarpatia la cea de-a doua ediție a concursului de eseuri pentru tinerii români din Ucraina “Identitate românească în spațiul european”, dedicat Zilei Naționale a României.

Concursul este parte a unui proiect organizat de Asociația Convergențe Europene, Asociația Eurocentrica și Centrul Român pentru Inițiativă Socială, cu sprijinul consulatelor generale ale României la Cernăuți și Odesa.