Acasă Cultura / Culte TRANSCARPATIA: MÂNDRIA DE A FI ROMÂN

TRANSCARPATIA: MÂNDRIA DE A FI ROMÂN

ALEXANDRU GREADIL, elev în clasa a 9-a la școala din satul Plăiuț, raionul Rahiv, regiunea Transcarpatia, Ucraina

Nu uit că neamul românesc
Așteaptă multe de la mine.
El m-a născut și e firesc
La bine să răspunzi cu bine.
Eu cu nimic nu-s mai prejos
De cei născuți în țări străine:
La fel de clar și de frumos
Vibrează viața și în mine

Să aparții unei nații nu se rezumă doar la a te naște într-o țară, înseamnă mult mai mult de atât. Să aparții unei nații este un lucru de-a dreptul minunat. Toți oamenii trebuie să-și iubească țara și să se simtă mândri că face parte din ea.

Mândria de a fi român începe cu recunoașterea faptelor vitejești săvârșite de înaintașii noștri. De veacuri, acest sfânt pământ a dat eroi adevărați, care au rămas modele până în zilele noastre, iar numele lor vor fi purtate de valurile vieții atâta timp cât românii există pe lume. Acest sacrificiu începe cu Burebista, făuritorul Daciei, Mihai Viteazu, Constantin Brâncoveanu, Ștefan cel Mare și alții. Ce român nu a auzit de Mihai Eminescu? Cu toții știm că este ”poetul tuturor românilor”, dar, pe lângă asta, a fost un mare luptător pentru dreptate și integritate.

Cu toate că locuim într-o altă țară, suntem o minoritate de români în dreapta Tisei, ne numim și noi cu adevărat români, avem aceeași limbă, aceleași interese, aceleași sentimente, același destin…

Limba română este cartea de noblețe a neamului nostru. Nu există nimic mai de preț pentru un popor decât graiul matern, deoarece acesta este pământul prin care respiră întregul neam și suflarea în care se contopește sufletul român. Calitatea de neprețuit a graiului matern se explică prin harul ei de a oglindi întreaga istorie a neamului, zestrea noastră strămoșească. Limba română este una din cele mai frumoase limbi romanice.

Ne mai mândrim cu tradițiile noastre, cu datinile strămoșești, cu portul popular, care nu poate fi comparat după fantezia și coloritul lui. Ne mândrim cu oamenii harnici și gospodari, cu cinstea și demnitatea pe care o poartă cu toții în suflet. Oriunde ne-am afla, niciodată nu trebuie să uităm cine suntem, de unde pornim și ce putem să facem pentru viitorul neamului nostru!

Acest material a obținut premiul III pe regiunea Transcarpatia la cea de-a doua ediție a concursului de eseuri pentru tinerii români din Ucraina, Serbia și Bulgaria “Identitate românească în spațiul european”, dedicat Zilei Naționale a României. Concursul este parte a unui proiect organizat de Asociația Convergențe Europene, Asociația Eurocentrica și Centrul Român pentru Inițiativă Socială, cu sprijinul consulatelor generale ale României la Cernăuți și Odesa.