Transportatorii români blocați la frontiera dintre Grecia și Bulgaria pot ocoli prin...

Transportatorii români blocați la frontiera dintre Grecia și Bulgaria pot ocoli prin Macedonia, pe ruta Dojrani – Novo Selo (Macedonia) – Zlaterevo (Bulgaria)

Ambasada României la Skopje a efectuat demersuri susţinute pe lângă autoritățile Republicii Macedonia pentru identificarea unei soluții care să permită transportatorilor români blocați la frontiera dintre Republica Elenă și Bulgaria accesul la o rută ocolitoare, prin tranzitarea teritoriului Macedoniei.În urma acestor acţiuni, autoritățile macedonene au instituit o procedură care oferă posibilitatea eliberării în regim de urgență a autorizației de tranzit necesare, direct în punctele de trecere a frontierelor statului respectiv. De soluția specificată vor putea beneficia toți transportatorii români de mărfuri ale căror autovehicule sunt momentan blocate la frontiera eleno-bulgară.

Atât ambasadorul României la Atena, cât și consulul general al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, pentru a acorda asistență la fața locului șoferilor de cetățenie română, anunță MAE.

Transportatorii români care sunt blocați la punctele de trecere a frontierei dintre Grecia și Bulgaria și care doresc să tranziteze teritoriul Macedoniei pe ruta Dojrani – Novo Selo (Macedonia) – Zlaterevo (Bulgaria) pot face acest lucru cu plata unui ”permis verde” în valoare de 100 euro/autovehicul care înlocuiește autorizația de tranzit.

Formalitățile se efectuează pe loc, în punctul vamal macedonean. Se păstrează obligativitatea îndeplinirii formalităților standard de tranzit/trecere a frontierei (inclusiv formularul T1).

Autoritățile române țin legătura cu ministerul macedonean al transporturilor astfel încât operatorii de transport din România să fie informați în permanență cu evoluția situației.