Acasă Cultura / Culte “Transylvanian Concert” ajunge la Veneţia

“Transylvanian Concert” ajunge la Veneţia

Foto: ICR

Marţi, 2 mai 2017, începând cu ora 21:00, în Aula Magna a Ateneo Veneto din Veneţia (Campo San Fantin 1897), Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Ateneo Veneto din Veneţia, susţine prezentarea proiectul muzical “Transylvanian Concert”, un concert de jazz ce va fi susţinut de pianistul Lucian Ban şi violistul Mat Maneri în cadrul ediţiei 2017 a festivalului JAM–Jazz Area Metropolitana.

Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Lucian Ban şi Mat Maneri, dimensiuni cu totul noi – de la jazz şi blues la doina românească şi muzica camerală, la compoziţii şi direcţii în jazz-ul secolului XXI. Cei doi muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined, condus de pianistul Lucian Ban şi contrabasistul american John Hebert, un proiect ce “re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Internaţional George Enescu 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofon), Ralph Alessi (trompetă), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă de discuri Sunnyside Records din New York şi a câştigat nenumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii şi a presei de specialitate, bucurându-se în acelaşi timp de succes în întreaga lume. Originalitatea şi intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni din duetul “Transylvanian Concert”, aduce consacrarea internaţională pentru pianistul de origine română.

În cadrul concertului susţinut la Veneţia, cei doi muzicieni vor prezenta atât piese de pe albumul “Transylvanian Concert”, cât şi piese în premieră, material ce urmează a fi înregistrat pe următorul album: Doine româneşti re-orchestrate, piese din muzica lui George Enescu(Prelude a l’Unison  din Suita Orchestrală nr. 1, Op 9 şi Impresii din Copilărie, op. 28), re-imaginate în limbajul jazz-ului contemporan şi piese de jazz inspirate din muzica tradiţională românească.

Lucian Ban (n. 1969 la Cluj-Napoca), considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter), este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, care și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner.

Mat Maneri (n. 1969 la New York), nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de astazi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. Mat Maneri a castigat o reputatie internationala drept unul dintre cei mai originali si convingatori artisti ai generatiei sale, aclamat pentru individualitatea vocii sale.