Trei zile de film românesc la Roma

Trei zile de film românesc la Roma

Timp de trei zile, cinematogafia românească este protagonista evenimentului România Film Festival, care are loc la Roma, fiind vorba de o manifestatie artistică amplă, care va cuprinde proiecţia a şapte filme prezentate în premieră la Roma (trei lung metraje, trei documentare, un scurt metraj), o expoziţie fotografică, dezbateri cu regizori şi producători romani şi, nu în ultimul rând, o întalnire cu Fabio Barone, deţinătorul italian al unui Guiness World Record strâns legat de România.România Film Festival are loc în perioada 1-3 septembrie, la Roma, la “Casa del Cinema” din parcul Villa Borghese, prezentând proiecţia a şapte filme în premieră în capitala Italiei, o expoziţie fotografică, dar şi dezbateri cu regizori şi producători.

România Film Festival este parte integrantă a evenimentului Effetto Notte, care se desfăşoară în perioada verii la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din celebrul parc Villa Borghese.

Festivalul îsi propune astfel să surprindă, pe parcursul a trei seri consecutive, legături simbolice şi spirituale între Italia şi România, un adevărat dialog artistic între cele doua tări. Iniţiativa aparţine Asociaţiei româno-italiene ProCultura – RoArte şi beneficiază de susţinerea unor instituţii importante din ambele ţări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe român, Ambasada României în Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli “L’Orientale”.

Pe 1 septembrie, Festivalul debuteaza cu o proiecţie specială, dedicată românilor care trăiesc departe de patrie şi italienilor îndrăgostiţi de tradiţiile româneşti şi spiritualitatea poporului nostru. Va fi proiectat pentru, prima oară în Italia, documentarul România, drumul de la patimi la lumină, film prezentat de Alexandru Giboi.

Va fi inaugurată şi o expozitie de fotografii din Arhiva istorică Agerpres, cu imagini inedite din Bucureştiul interbelic dar şi de după război. E vorba de materiale de patrimoniu, printre care fotografii ale Mariei Tănase cântând pe front în faţa soldaţilor (1942), ale lui Constantin Tănase susţinând un scheci pentru soldaţii români de pe frontul de răsărit (1942), imagini dintr-un sat din Moldova devastat de seceta din vara anului 1946, imagini de la Revoluţia din 1989, multe din ele nefiind publicate până la evenimentul de lansare.

Festivalul aduce, de asemenea, un omagiu sculptorului Constantin Brâncuşi, la 140 de ani de la naştere. Aniversarea e marcată prin imaginea aleasa pentru afişul oficial – reprezentând “Coloana infinitului” şi prin proiecţia, pe 2 septembrie, a două filme despre viaţa artistului. Se începe cu documentarul “Constantin Brâncuşi – Coloana sau Lecţia despre infinit” al regizorului Laurentiu Damian şi se continuă cu lung metrajul “Brâncuşi din eternitate”, regia Adrian Popovici. Filmul surprinde aspecte ale prieteniei şi colaborării dintre sculptorul român şi pictorul italian Amedeo Modigliani. La proiecţie vor fi prezenţi regizorul Adrian Popovici şi producătoarea Cornelia Palos.

În program e prevăzut debutul regizoral al artistei românce Kristina Cepraga, prin proiecţia scurt metrajului său, “Tamara Echelon”, din distribuţie fac parte nume importante din cinematografia românesca: Camelia Zorlescu , Carmen Tanase si Dan Condurache. Kristina Cepraga, una din invitatele speciale ale serii, intruchipeaza cel mai bine amprenta romano-italiana a evenimentului: lansată în Peninsulă ca actriţă, s-a reîntors în România pentru a filma prima sa peliculă în calitate de regizor.

Cea mai vestită maşină italiana – Ferrari – ajunge în Cartea Recordurilor împreună cu cea mai frumosa cale rutieră din România – Transfăgărăşanul. Pe 3 septembrie, organizatorii Festivalului au pregatit o surpriză pentru fanii recordurilor de viteză şi a peisajelor uluitoare. Va fi proiectat documentarul “Ultima provocare”, realizat de Sante Paolacci despre Fabio Barone, care, în 2015, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a traversat Transfăgărăşanul la volanul unei maşini Ferrari 458 în 9’13”442. Publicul va putea interacţiona cu regizorul documentarului, Sante Paolacci, dar şi cu deţinătorul Recordului Mondial, Fabio Barone, ambii invitaţi la proiecţia filmului. Pe tot parcursul seratei, maşina Ferrari, cu care a fost realizat recordul, va putea fi admirată şi fotografiată în faţa intrării la Casa del Cinema.

În aceeaşi seară, fanii noului val cinematografic românesc vor avea o imperdibilă ocazie de a vedea filmele a doi din cei mai premiati regizori romani. Este vorba despre “Loverboy” al lui Cătălin Mitulescu şi “Aferim!”, de Radu Jude, surpriza Festivalului, ambele prezentate pentru prima oară publicului italian. Ambele filme au primit premii şi recunoaşteri la nivel internaţional.

“Loverboy” (2011), selectat la Cannes, la secţiunea Un certain regard, prezintă povestea lui Luca, tânăr care seduce fete în România, pentru a le obliga apoi şă se prostitueze în ţări precum Italia sau Spania. Filmul are la bază fapte reale şi aduce în dezbatere un subiect de actualitate legat de aspectele dramatice ale migraţiei ilegale.

“Aferim!”, lung metrajul lui Radu Jude, proaspăt premiat la Locarna, va încheia periplul cinematografic românesc. Anul trecut, filmul a primit prestigiosul premiu “Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin”. Este un “film despre mentalităţi”, un film care a înregistrat un record de spectatori în România.

Filmele prezentate vor fi proiectate în limba română cu subtitrare. Programul include întâlniri şi discuţii cu invitaţi italieni şi români. Intrarea la toate proiecţiile va fi liberă, până la epuizarea locurilor.

Festivalul de Film de România este realizat cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Festivalul este realizat cu sprijinul celor două Universităţi din Italia, Universitatea Roma Tre şi Universitatea din Napoli L’Orientale şi cu ajutorul mai multor asociaţii din Italia: Europaeus, Federaţia Străinilor din Italia, Asociaţia Profesioniştilor Românilor din Italia – APRI, Asociatia Responsabilità Sociale, Asociaţia părinţilor români din Italia – ADGRI.