Triplă înfrățire în cadrul Festivalului Internaţional ”Dor Fest”

Triplă înfrățire în cadrul Festivalului Internaţional ”Dor Fest”

Un eveniment cu adevărat istoric a avut loc duminică în comuna Gordineşti, raionul Edineţ, Republica Moldova, scrie Bucpress.eu. La Moşia Ciuhrii de pe valea satului sau adunat sute de gordineşteni pentru a participa la semnarea unui Acord de parteneriat şi înfrăţire a satului Gordineşti, raionul Edineţ, cu comuna Dângeni, judeţul Botoşani, şi comuna Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi. Momentul oficial a avut loc la primăria din Gordineşti, continuând în cadrul Festivalului internaţional Dor Fest, la care au participat colective folclorice din nordul Moldovei, dar şi oaspeţi dragi din Cernăuţi şi Botoşani.

Primarul de Gordineşti, Victor Guriev, într-un interviu acordat în exclusivitate BucPress.eu din Cernăuţi a ţinut să specifice că „acest eveniment este unul deosebit şi că sentimentele pe care le trăieşte în această zi, sunt sentimente de mândrie şi de bucurie că locuitorii satului Gordineşti au iniţiat acest festival frumos, care sperăm că va dura de-a lungul anilor şi va deveni un festival tradiţional. Aş putea spune că asemenea festivaluri în nordul Moldovei nu au mai fost organizate până acum. Ideea aparţine doamnei Iulia Avram. Am colaborat împreună cu dumneaei şi cu locuitorii satului, cu toţi cei care respectă valorile comunităţii noastre româneşti, gândindu-ne foarte serios şi la înfrăţirea celor trei comune: Gordineşti, Dângeni şi Voloca, afirmă primarul Victor Guriev. De aceste comune înfrăţite ne leagă multe lucururi, este convins domnul Guriev, continuându-şi gândul. „Suntem sate în care limba locuitorilor este cea română, avem interese comune şi ne dorim să colaborăm împreună întru binele oamenilor noştri. Ne gândim chiar la realizarea în comun a unui proiect transfrontalier. Despre satul Voloca ştiam cu mult înainte de semnarea acordului de parteneriat  că oamenii de acolo sunt cunoscuţi în toată lumea prin frumoasa lor îndeletnicire, de a coase rochii de mireasă”, a declarat pentru BucPress.eu, gazda festivalului Dor Fest şi iniţiatorul acestei înfrăţiri, Victor Guriev.

82055597Cătălin Gheorghe Rotundu, primarul comunei Dângeni, raionul Edineţ  a recunoscut în timpul unui interviu acordat BucPress.eu din Cernăuţi că această întâlnire a celor trei primari de comune „este un moment destul de important pentru tot ceea ce înseamnă perioada următoare de dezvoltare zonală, şi în special, a celor trei ţări, care  au un punct comun. Trebuie să contribuim pentru a dezvolta  aceste localităţi, dar şi pentru a le dezvolta prin obţinerea de fonduri de la Uniunea Europeană sau din alte surse şi altfel de venituri din exterior, pentru că deocamdată posibilităţile noastre sunt, oarecum, reduse. Este evident şi clar că dacă nu vom reuşi să punem umărul în comun să muncim pentru a dezvolta infrastructura, sistemul educaţional şi cultural, nu vom reuşi să mergem mai departe şi să avem dorinţa de a trăi civilizat. În documentul care l-am semnat astăzi, îşi continuă gândul domnul Cătălin Gheorghe Rotundu, se face precizarea că ne dorim să dezvoltăm localităţile noastre (Gordineşti, Dângeni şi Voloca), pe toate cele trei laturi, despre care am vorbit anterior. Este greu, dar sigur dacă vom munci eficient şi vom fi sprijiniţi de tot colectivul pe care-l avem în  spate fiecare primar, vom reuşi. Important este să redactăm proiecte viabile, care să aibă un scop pentru care noi să luptăm şi să le îndeplinim”, este de părere primarul comunei Dângeni, judeţul Botoşani.

Primarul de Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Valentin Glopina, a spus că aceasta este prima experienţă a volocenilor, întrucât până acuma comuna Voloca, n-a reuşit să se înfrăţească cu nicio localitate din altă ţară. „Este un debut foarte promiţător. Şi suntem nespus de bucuroşi c-am semnat acest protocol de colaborare şi înfrăţire cu primăria comuna Dângeni, judeţul Botoşani şi primăria  comunei Gordineşti, raionul Edineţ. În viitorul apropiat, ne-a mărturisit domnul Valentin Glopina, ne dorim foarte mult să implementăm câteva  proiecte europene în comun şi să punem accentul nu doar pe acele proiecte economice, dar şi pe cele culturale, literare, spirituale etc. În ziua de 21 septembrie când vom sărbători la Voloca Ziua roadei, i-am invitat deja să fie alături de noi şi pe domnul Cătălin Gheorghe Rotundu, primarul comunei Dângeni, judeţul Botoşani, precum şi pe domnul Victor Guriev, primarul comunei Gordineşti, raionul Edineţ, pentru a vizita ţinutul nostru bucovinean, satul Voloca şi pentru a se întâlni cu locuitorii comunei noastre”, a spus Valentin Glopina.