Acasă Asia Trupa Ineffable, la Festivalul Internațional de Jazz din Uzbekistan

Trupa Ineffable, la Festivalul Internațional de Jazz din Uzbekistan

Institutul Cultural Român și Ambasada României în Republica Uzbekistan sprijină participarea formației Ineffable la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz din Uzbekistan, desfășurat la Tașkent în perioada 25 aprilie – 14 mai 2023. Ineffable îi are în componență pe muzicienii Réka-Kata Regián (voce, flaut), Zsigmond Pál (clape), Tihamér Szereceán (chitară bas/ SynthBass) și Osszián Szereceán (tobe), care vor concerta vineri, 12 mai 2023, ora 19:30, pe scena deschisă a Palatului O’zbekiston.

Programul concertului din Tașkent va include în exclusivitate piese semnate de membrii formației. Peisajul sonor al Ineffable își găsește inspirația în genuri muzicale diverse, de la pop la jazz, de la R&B la electro, soul și funk, surprinzând prin fuziuni eclectice, tăceri și treceri fracturate.

În ziua premergătoare concertului, joi, 11 mai 2023, muzicienii vor susține un workshop despre interpretarea cu muzică adițională de suport versus interpretarea live. Ineffable va fi prezentat în cadrul workshopului de muzicianul Saidmurat Muratov – saxofonist, compozitor, fondatorul formației de jazz „Jazzirama” din Uzbekistan.

Festivalul este organizat în captala uzbecă sub auspiciile Oficiului UNESCO (Tașkent) de către Fundația pentru Arte și Cultură din Uzbekistan, Conservatorul de Stat din Uzbekistan și Khakimiyat din orașul Tașkent, și marchează și Ziua Internațională a Jazzului, 30 aprilie, proclamată de UNESCO în 2011. Potrivit organizatorilor, festivalul găzduiște la această ediție o serie de recitaluri ale unorartiști consacrați ai genului, cât şi tineri, aflaţi la început de carieră, din Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Liban, Olanda, Polonia, România și Ungaria. Pe durata desfășurării festivalului, sunt organizate sesiuni de masterclass și jam-sessions.

Formația Ineffable a fost fondată în 2017, la început fiind un trio format din elevi de la Liceul de Artă din Miercurea Ciuc. Ineffable înseamnă astăzi Réka-Kata Regián (voce, flaut), Zsigmond Pál (clape), Tihamér Szereceán (chitara bas/ SynthBass), Osszián Szereceán (tobe), asistați tehnic de Bodo Ishtvan. După participarea, în 2018, la Festivalul de Jazz de la Miercurea Ciuc, Ineffable a susținut mai multe concerte în țară și a participat la concursuri internaționale, precum Sibiu Jazz Competition și Laureate World Jazz Competition (Ungaria), unde au fost finaliști. A urmat un turneu național finalizat cu participarea la festivalul Jazz in the Park din Cluj-Napoca, unde au obținut premiul special Best Of. În 2019, formația a înregistrat albumul de debut „Neon”, care înclude compoziții proprii, album care le-a adus în vara 2019 și primul concert de prestigiu, pe scena principală a festivalului JazzTM. Al doilea album de studio al formației, intitulat „New Dimension”, a fost înregistrat în mai 2021. În 2022, Ineffable a susținut pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș, împreună cu orchestra Filarmonicii din Târgu Mureș, primul său concert de jazz simfonic. În ianuarie 2023, formația a cântat în cadrul MÜPA Jazz Sowcase festival de la Budapesta (Ungaria). De asemenea, a beneficiat de colaborări cu prestigioși artiști din lumea jazzului, precum multipremiatul trompetist și compozitor de jazz Barabás Lőrinc, pianistul și compozitorul cu multe premii GRAMMY, Bill Laurance, și alții.