Acasă America Latina Turneu al scriitorului Dinu Flămând în Mexic

Turneu al scriitorului Dinu Flămând în Mexic

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, până pe 28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie„Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

În cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” din statul Tabasco, dedicat scriitorului mexican Carlos Pellicer, Dinu Flămând va recita din cea mai recentă carte a sa, „Primavera en Pragaˮ, prezentată de Luis García Montero, directorul Institutului Cervantes, și publicată la editura spaniolă Visor.

Duminică, 19 februarie 2023, Dinu Flămând va ajunge în statul Puebla, unde va susține conferința intitulată „La obra poética vista desde la historia intelectual”, la Seminarul de Poezie din cadrul Doctoratului de Literatură Hispanoamericană al Facultății de Filozofie și Litere – Universitatea BUAP.

La invitația editurii Circulo de la Poesia din Ciudad de Mexico, scriitorul român va participa la o serie de evenimente desfășurate în perioada 21-22 februarie 2023, având ca punct central lansarea celei mai recente antologii de poezie românească „Semillas de piedra, Poesía rumana contemporánea”, publicată în colecția aceleiași edituri, cu o nouă traducere realizată de Gabriela Căprăroiu, profesoară de limbi și literaturi hispanice la University of La Verne din California. Cu aceeași ocazie va avea loc și lansarea ediției în spaniolă a propriului volum „El frio intermediario”, tradus de Omar Lara, care nu a putut fi prezentat în perioada pandemiei. Seria de evenimente va cuprinde șiun recital de poezie românească inspirat de titlul unei mai vechi antologii publicate în Mexic, „De la Geo Bogza la Dinu Flămând”.

Dinu Flămând va recita în spaniolă și în română din poemele sale și se va întâlni cu studenți și cu membri ai comunității române în cadrul unui eveniment literar organizat de Ambasada României în Statele Unite Mexicane pe 23 februarie 2023, la Universitatea Sor Juana Ines de la Cruz (Ciudad de Mexico).

Duminică, 26 februarie 2023, va avea loc un eveniment literar-muzical organizat de Ambasada României în Statele Unite Mexicane la Institutul Veracruzan al Culturii – IVEC (mun. Xalapa, statul Veracruz), unde scriitorul român Dinu Flămând va recita poeme din cele cinci volume ale sale deja publicate în America Latină.

Turneul scriitorului în Mexic se va încheia cu participarea la evenimentul cultural „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în orașul port Veracruz, în incinta recent restauratului Fort San Juan de Ulúa, marți, 28 februarie 2023, unde va recita câteva din propriile poezii, în limba română, cu traducerea spaniolă proiectată pe ecran.

În cadrul ultimelor două evenimente desfășurate la Xalapa și Coatepec, pianista argentiniano-spaniolă de origine română Lidia Guerberof Hahn, care a studiat muzica la București în anii ’50 și ’70 ai secolului trecut, va susține, cu sprijinul Institutului Cultural Român, două concerte ce vor cuprinde piese ale unor compozitori români.