Acasă Europa Alte comunitati Turneu polonez al scriitorului Cristian Teodorescu

Turneu polonez al scriitorului Cristian Teodorescu

0
Turneu polonez al scriitorului Cristian Teodorescu

Recent, a apărut în Polonia, la Editura Amaltea, volumul Medgidia, orașul de apoi de Cristian Teodorescu, în traducerea în limba polonă a Radoslawei Janowska-Lascar.

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează, împreună cu editura Amaltea, promovarea în Polonia a volumului lui Cristian Teodorescu, ‘Medgidia, orașul de apoi’, printr-o serie de întâlniri cu publicul pe tema acestei apariții editoriale, cu participarea scriitorului și a traducătoarei Radoslawa Janowska-Lascar.

Lansările vor avea loc în perioada 16 – 18 septembrie, la Cracovia, Wroclaw și Varșovia. La Wroclaw, lansarea volumului va fi însoțită de prezentarea expoziției de fotografie România multietnică, pe tema minorităților naționale din România, cele două evenimente reprezentând componenta culturală a Forumului de Cooperare Polonia – România – Republica Moldova, organizat de Centrul pentru Dezbateri Internaționale de la Wroclaw în data de 17 septembrie.

În anii ’40 ai secolului trecut, în Medgidia totul este calm și fiecare pare să-și vadă de treburile lui, până când ecoul războiului ajunge și aici. Micul târg este brusc însuflețit de pasiuni omenești și de lupte politice cu mize mai mici sau mai mari. În decorul său autorul ‘filmează’, cu maximă acuitate și fidelitate a imaginii, secvențe memorabile din vremea războiului, a rebeliunii legionare ori a ocupației sovietice. Mersul implacabil al istoriei se reflectă, amplificat până la teroare sau chiar până la grotesc, în viața locuitorilor, schimbându-le uneori definitiv destinul. (Editura Polirom)

Medgidia, orașul de apoi a fost distins cu Premiul Național de Proză ”Ziarul de Iași” pe anul 2009, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009, Premiul pentru cel mai valoros roman, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia, 2010.