Acasă Europa Tutorial DPPRP în sprijinul românilor din străinătate: Pas cu pas, traseul aplicării...

Tutorial DPPRP în sprijinul românilor din străinătate: Pas cu pas, traseul aplicării proiectelor

Sursa foto: Timp Românesc

Reanalizarea acțiunilor dedicate românilor din străinătate, claritatea sesiunilor de finanțare a proiectelor din străinătate și organizarea mai multor sesiuni de aprobare a proiectelor dedicate românilor din afara granițelor în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au fost principalele subiecte abordate, pe 19 mai, în cadrul ședinței de lucru a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților, la care au participat secretatul de stat Sebastian Hotca și Mioara Bogdan, director în cadrul DPRRP.

Deputații au discutat despre finanţarea proiectelor finanțate de DPRRP, formulând propuneri pentru îmbunătățirea procedurilor de selecție și finanțare: “Consider că nu trebuie să existe doar două sesiuni de aplicare a proiectelor, ci să fie ori trimestială ori să fie deschisă permanent aplicare, în limita bugetului. Trebuie găsit un mecanism de finanțare nu numai pe bază de decontare. Există avans, însă nu în toate cazurile și în funcție de proiect să se decidă o marjă suficientă pentru ca proiectul să poată începe (…) DPRRP trebuie să prezinte permanent stadiul și starea proiectului, într-o manieră clară. De asemenea, găsesc oportună o rubrică de Bune Practici pe site-ul DPRRP pentru ca românii din străinătate să vadă care este traseul de la aplicare până la realizarea unui proiect”, a subliniat deputatul Ovidiu Iane.

La rândul său, secretarul de stat Sebastian Hotca a amintit că “Toți angajații DPRRP sunt la dispoziția celor care aplică la sesiunile de finanțare, cu care țin permanent legătura. În ceea ce privește claritatea și transparența, vom face un montaj pentru site-ul DPRRP, un tutorial prin care să arătăm cum se completează documentele necesare aplicării. Acel material este în lucru și vine în întâmpinarea problemelor. Scopul nostru este să îi încurajăm și să îi ajutăm pe români. Deschiderea DPRRP este maximă!”.

Secretarul de stat a anunțat că este posibil ca în viitor să fie aprobată o nouă sesiune de finanțare a proiectelor românilor din străinătate în cadrul DPRRP.

Deputatul Mircea Lubanovici, președintele Comisiei, a sublinat că trebuie acordată o mai mare atenție și proiectelor initiate de românii care se află în țări îndepărtate, precum SUA sau Canada. Acest aspect a fost evidențiat de directorul Mioara Bogdan, care a argumentat că “proiectele admise din România sunt dedicate exclusiv românilor din străinătate”.

Deputatul Ion Stan a arătat că nu doar DPRRP alocă fonduri pentru românii din afara granițelor, ci și celelalte instituții care fac parte din Consiliul Interinstituțional, motiv pentru care ar trebui avute în vedere și evitate suprapunerile în finanțarea proiectelor: “Clarificarea problemelor legate de bugetul pe care Ministerul Afacerilor Externe îl alocă DPRRP este foarte importantă. O problemă pe care trebuie să o avem în vedere este cea legată de bugetele repartizate celor 14 instituții din Consiliul Consultativ pentru rezolvarea problemelor românilor din străinătate. Suma alocată românilor din străinătate nu este de doar 9 milioane a DPRRP, ci trebuie să amintim și de sumele alocate de Ministerul Afacerilor Externe pentru acțiunile proprii (…) Trebuie evitată și suprapunerea de fonduri alocate de mai multe instituții din Consiliul Consultativ pentru aceleași obiecte de activitate”, a precizat parlamentarul care a propus ca pentru transparența alocării fondurilor proiectele finanțate de DPRRP să fie prezentate și pe site-urile Ambasadelor României.

Toate aceste propuneri și aspecte legate de transparentă, initierea unor noi sesiuni de finantare, împărțirea bugetului pe zone geografice, continuitatea proiectelor românilor din străinătate, dar și evitarea suprapunerii de fonduri de la mai multe instituții vor fi discutate și săptămâna viitoare de membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților care intenționează să îl invite pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni pentru o serie de dezbateri și consultări.