Ucraina cere sprijinul României

Ucraina cere sprijinul României

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut, la 19 iunie, o întrevedere cu Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, prilej pentru diplomatul ucrainean de a mulţumi delegaţiei României la APCE pentru susţinerea consecventă a poziţiilor exprimate de reprezentanţii statului vecin în cadrul reuniunilor acestei organizaţii parlamentare internaţionale.

Teofil Bauer a adăugat că această susţinere se înscrie în cadrul mai larg al dinamicii ascendente a relaţiilor bilaterale între cele două ţări, remarcând gradul ridicat de deschidere al ambelor părţi spre cooperare, inclusiv în dosare considerate în trecut sensibile, notează PROMPT MEDIA.

Părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii referitoare la conflictul din estul Ucrainei, fiind deplânse pierderile semnificative de vieţi omeneşti, inclusiv în rândul populaţiei civile.

Senatorul român a subliniat că Ucraina, din punct de vedere identitar, cultural şi spiritual, aparţine familiei europene, iar acest lucru va trebui să se concretizeze şi la nivel politic.

Ambasadorul ucrainean a solicitat susţinere Delegaţiei române la APCE pe parcursul celei de-a treia părţi a Sesiunii (care are loc la Strasbourg în perioada 22-26 iunie a.c.) la dezbaterea privind reexaminarea deplinelor puteri ale Delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, în sensul amânării tranşării acestui subiect cel puţin până în ianuarie 2016.

Senatorul Badea a relevat contactele frecvente pe care le întreţine cu reprezentanţii românilor din Ucraina (Cernăuţi, Herţa), perspectiva unor vizite in regiunile Cernăuţi şi Odesa,  precum şi schimburile care au loc la nivelul Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina.

Totodată, senatorul Badea a menţionat că este inacceptabilă disocierea aşa-zisei limbi moldoveneşti de limba română pe teritoriul ucrainean, mai cu seama în regiunea Odesa.