Acasă Cultura / Culte Ucraina: Învățământul în limba română pe agenda discuțiilor secretarului de Stat Petre...

Ucraina: Învățământul în limba română pe agenda discuțiilor secretarului de Stat Petre Guran cu reprezentanții Administrației Regionale din Cernăuți

Afla într-o vizită de lucru la Cernăuți, dr. Petre Guran, secretar de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni, a avut în cursul zilei de astăză (14 iunie 2016 – n.r.), la Administrația Regională de Stat din Cernăuți, o întrevedere au reprezentanții autorităților locale.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, au mulțumit Guvernului Român pentru susținerea Ucrainei în contextul evenimentelor din Donbas și au menționat că Bucovina, regiunea Cernăuți, a fost în permanență un teritoriu al toleranței și conviețuirii pașnice a tuturor grupurilor etnice și confesionale, transmite Bucpress. Oleksandr Fișciuk a vorbit despre reformele pe care le pune în aplicare Ucraina, multe dintre acestea nebeneficiind de susținerea populației, dar a căror finalizare este necesară. Potrivit sursei citate, printre domeniile în care au loc reforme, Guvernatorul regiunii Cernăuți a amintit învățământul, unul dintre argumente fiind de ordin financiar.

La rândul său, oficialul român a subliniat că secolul al XXI-lea este un secol în care trebuie aplicată o altă metodologie de abordare a politicii și vieții sociale. Petre Guran a amintit despre importanța și rolul deosebit al unei minorități în orice țară, afirmând că Ucraina trebuie să participe împreună cu România la diverse proiecte transfrontaliere, să se implice mai activ în implementarea Strategiei Dunării etc., proiecte care vor permite apropierea societății ucrainene de adevăratele valori europene.

Referindu-se la reforma sistemului de învățământ din Ucraina, Petre Guran s-a referit la situația din comuna Mămăliga, raionul Noua Suliță, comună care a decis să transforme trei școli cu limba română de predare în filiale ale școlii mixte din centrul comunității teritoriale. Potrivit sursei, în replică la afirmațiile domnului Fișciuk, demnitarul român a declarat că reforma trebuie făcute pentru oameni, care nu oamenii trebuie să devină jertfele reformei și că reformele din domeniul educației nu trebuie să afecteze interesele românilor din zonă, care merită să aibă acces la studii în limba maternă.

Șefa Departamentului de Învățământ din regiunea Cernăuți, Oxana Paliiciuk, a explicat că nu este vorba despre închiderea sau lichidarea celor trei școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, ci despre transformarea lor în filiale ale școlii din Mămăliga. Aceasta a spus că această reformă este realizată „pentru binele elevilor, pentru o mai bună calitate a educației”. „Nu se închid 3 școli, ele vor deveni filiale ale școlii din Mămăliga și vor educa elevi de clasele 1-9, clasele superioare vor fi transferate la școala de bază din centrul comunei”, a spus doamna Paliiciuk.

intalnirea secretarului de stat Petre Guran cu reprezentantii autoritatilor ocale din regiunea Cernauti_2
intalnirea secretarului de stat Petre Guran cu reprezentantii autoritatilor ocale din regiunea Cernauti

”Atât doamna Paliiciuk, cât și domnul Arcadie Șova, primarul comunei nou-create Mămăliga, au dat asigurări că elevii din cele trei sate, după absolvirea clasei a 9-a din satul natal, își vor continua studiile în limba română, într-o clasă aparte la Mămăliga, fiind alocate deja resursele financiare necesare pentru achiziționarea unor autobuze”, mai menționează sursa citată. Drept argument, Arcadie Șova a numit reducerea numărului de elevi din cele 3 sate și convingerea autorităților locale că „nu prea se face carte într-o clasă cu 6-8 elevi”. Secretarul de Stat Petre Guran, alături de care s-au aflat Consul General al României la Cernăuți, doamna Eleonora Moldovan, și ministrul-consilier, adjunct al şefului de misiune,  dl Ionel Ivan, și Valentin Răducanu, director în cadrul MAE, au notat promisiunea autorităților ucrainene de a nu încălca dreptul etnicilor români de a studia în limba maternă.

La discuțiile din cadrul Administrației Regionale de Stat s-a alăturat și domnul Vitalie Balta, consilier regional Cernăuți, care a transmis mesajul consiliilor de părinți din cele trei școli – din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia – arătând că sunt împotriva transformării școlilor cu predare în limba română în filiale ale unei școli mixte, neexistând garanții că în cele trei filiale nu vor apărea clase cu predare în limba ucraineană. Poziția domnului Balta a fost susținută de directorii de școală din cele trei sate, care au menționat că părinții și profesorii acceptă transformarea școlilor din instituție de învățământ cu 11 clase (școala completă) în școli cu doar 9 clase (școală incompletă), dar nu acceptă pierderea independenței juridice a școlilor și apariția unor filiale, coordonate de o școală mixtă.  Directorii de școală, care nu vor mai fi directori după 1 septembrie 2016, când școlile vor deveni filiale, au comunicat că o soluție ar fi ca școala din Mămăliga să demonstreze pe parcursul anilor că este cu adevărat o instituție de valoare, care realizează proiecte educaționale de excepție. Și atunci „părinții vor decide singuri care școala este bună și care nu este”, a spus directorul școlii din Bălcăuți, adăugând că toate clasele școlii pe care o conduce sunt completate și nu vede nicio logică în desființarea ei.

Guvernatorul Oleksandr Fișciuk a menționat că orice reformă întâmpină rezistență și provoacă nemulțumiri, de obicei, adăugând că nu este vorba despre o politică centralizată, ci despre „o decizie benevolă” a consilierilor locali din comuna Mămăliga, care, potrivit guvernatorului, sunt reprezentanții sătenilor, adăugând că au apărut mulți lideri „autoproclamați” – reprezentanți ai comunității. Domnul Fișciuk a menționat că a invitat la întâlnirea cu domnul Petre Guran toate persoanele implicate în procesul de optimizare a rețelei de școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, astfel încât să dispară necesitatea de a vizita cele trei sate și centrul comunei – satul Mămăliga. Secretarul de Stat Petre Guran și-a exprimat dorința de a se deplasa, totuși, în raionul Noua Suliță, pentru a se documenta pe marginea problemei celor trei școli românești și a discuta cu oamenii simpli, cu cadrele didactice.