Acasă Europa Ucraina reia, prin vocea ministrului de Externe, ideea organizării unui ”summit al...

Ucraina reia, prin vocea ministrului de Externe, ideea organizării unui ”summit al păcii”

Ucraina vrea să organizeze la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, sub egida ONU, un summit al păcii în luna februarie a anului viitor. După ce preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit în noiembrie, la summitul G20, dar și de mai multe ori în luna decembrie (inclusiv în SUA) despre organizarea ”summit-ului păcii”, ideea este reluată și împinsă pe agenda internațională și de şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba.

Într-un interviu acordat luni, 26 decembrie, agenţiei americane Associated Press, ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba, prezintă o perspectivă plină de speranţă cu privire la această reuniune, însă atât condiţia Kievului ca Moscova să accepte judecarea unor ruşi, pentru crime de război, de către justiţia internaţională înaintea oricăror negocieri, cât şi condiţiile Federației Ruse îndeamnă la prudenţă.

În recentul interviu, Kuleba a stabilit inclusiv un termen pentru organizarea summitului: ”Vizăm februarie, când războiul va intra în al doilea an”, a spus el, condiționând însă participarea Rusiei la o asemenea reuniune: ”Ei (ruşii) vor fi invitaţi să participe (la un eventual summit) numai cu această condiţie”, a subliniat Kuleba, referindu-se la judecarea rușilor pentru crime de război.

Cu toate acestea, ministrul ucrainean de Externe a sugerat cadrul în care ar putea avea loc acest summit – la sediul ONU, cu Antonio Guterres în rol de mediator: ”Credem că ONU ar fi cel mai bun loc pentru a-l organiza, pentru a nu alege între cutare şi cutare ţară. Este vorba mai ales despre a pune pe toată lumea în jurul unei mese şi nu există alt loc mai bun în acest scop decât ONU. Secretarul general al ONU (Antonio Guterres) a fost unul dintre primii oficiali internaţionali căruia preşedintele meu (Vladimir Zelenski) i-a vorbit despre summit”, a spus Kuleba, elogiindu-l pe secretarul general al ONU: ”El a dovedit că este un mediator eficient şi un negociator eficient, dar şi mai important, a arătat că este un om de principii şi cinstit”.

Însă neîncrederea în Rusia a apărut din nou, atunci când ministrul ucrainean de Externe a vorbit despre obiectivul acestui potențial summit: ”Nu trebuie să permitem Rusiei să manipuleze încheierea păcii, pentru că ei spun cu regularitate că sunt pregătiţi să negocieze, ceea ce nu este adevărat, odată ce tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedeşte contrariul”, a declarat Kuleba.

Interviul ministrului Kuleba pare a fi răspunsul Kievului la alocuţiunea televizată a lui Vladimir Putin, de Crăciun: ”Suntem pregătiţi să negociem soluţii acceptabile cu toţi actorii implicaţi, dar asta depinde de ei. Nu noi refuzăm să negociem, ci ei”, declara Putin.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina şi aliaţii săi din Occident că vor ”să împartă Rusia” şi de faptul că are intenţia ”să păstreze teritoriile (ucrainene) rusofone invadate de către forţele (ucrainene). Este vorba despre pretenţiile teritoriale ale Rusiei în Donbas şi Crimeea, de care Kievul nici nu vrea să audă.

Toate acestea înseamnă că războiul rus din Ucraina nu se va încheia imediat.

Dmitro Kuleba a insistat, de altfel, în cadrul interviului pentru AP, că ”orice război se încheie în mod diplomatic. Un război se încheie în funcţie de acţiunile de pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor. Însă echilibrul între ceea ce se va câştiga pe câmpul de bătălie şi la masa (negocierilor) ”rămâne de văzut”.

Interviul AP a oferit o perspectivă asupra viziunii Ucrainei cu privire la modul în care războiul cu Rusia s-ar putea încheia, deși discuțiile de pace ar putea avea loc peste câteva luni și vor depinde în mare măsură de negocieri internaționale complexe.

Articolul precedentA intrat în vigoare legislația europeană privind încărcătorul unic, obligatoriu din 2024
Articolul următorAvocatul Poporului contestă Legea securității cibernetice la CCR