Acasă Europa ”UE şi Asia Centrală: noi oportunităţi pentru un parteneriat mai puternic”

”UE şi Asia Centrală: noi oportunităţi pentru un parteneriat mai puternic”

În contextul activităților derulate de România în calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, la 25 iunie 2019, a avut loc, la Viena, dezbaterea pe tema ”Uniunea Europeană şi Asia Centrală: noi oportunităţi pentru un parteneriat mai puternic”, organizat de Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale cu sediul la Viena, împreună cu Delegaţia Uniunii Europene pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena.

Evenimentul a avut loc în marja Reuniunii Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE, una din cele mai importante platforme de dialog multilateral din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

La dezbatere au participat în calitate de vorbitori Secretarul General al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, directorul general pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), ambasadorul Thomas Mayr-Harting, precum şi reprezentanţi ai statelor central asiatice. Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată noua viziune a Uniunii Europene pentru un parteneriat modern şi consolidat cu statele din Asia Centrală şi a fost discutat potenţialul pentru o cooperare întărită între UE şi OSCE în Asia Centrală în contextul noii Strategii, cu obiectivul creşterii rezilienței, prosperității şi securităţii în Asia Centrală şi întreg spaţiul OSCE.

Dezbaterea a subliniat contribuţia activă a României la aprofundarea relaţiilor dintre UE şi Asia Centrală. De asemenea, în cadrul discuţiilor, moderate de Reprezentantul Permanent al României, a fost reliefată atenţia deosebită acordată de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene dezvoltării relaţiilor cu statele din Asia Centrală, inclusiv prin organizarea, la data de 15 aprilie 2019, la Bucureşti, împreună cu SEAE, a Conferinţei la nivel înalt privind Asia Centrală: „Conectivitate pentru Dezvoltare Durabilă”.

Evenimentul a încheiat seria activităţilor derulate la nivelul OSCE în vederea promovării şi implementării celor patru priorităţi de ansamblu ale Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene –  Europa convergenței, Europa siguranței, Europa – actor global și Europa valorilor comune – şi derulării cu succes a mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii.