Uite masca, nu e masca…

Uite masca, nu e masca…

Masca rămâne obligatorie la serviciu chiar şi acolo unde sunt toţi vaccinaţi anti-COVID. Autorităţile s-au răzgândit la mai puţin de 24 de ore după ce au decis oficial că în birourile în care toată lumea e vaccinată cu rapel, masca să poată fi dată jos. Pot sta fără ea doar cei singuri în încăpere. La 1 iunie, decizia va fi reevaluată.

Vineri, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au publicat în Monitorul Oficial ordinul comun care permitea să se renunţe la mască, în anumite condiţii, în birourile în care toate persoanele sunt vaccinate anti-COVID şi au cel puţin 10 zile de la completarea schemei de vaccinare. Angajatorii, inclusiv autorităţile locale, începuseră deja să-şi facă planuri cum să procedeze.

După câteva ore însă, regulile s-au schimbat iar. Un nou ordin comun publicat în Monitorul Oficial arată că doar angajatul care stă singur în birou poate lăsa masca jos.

Potrivit ordinului modificat, medicul de medicina muncii ar fi trebuit să evalueze riscurile și să decidă dacă se poate renunța la mască într-un birou cu mulți angajați. Erau deja mai multe excepţii, inclusiv pentru cei care lucrează în condiţii grele sau au probleme de oxigenare.

E nevoie de timp pentru ca mai mulţi angajaţi să îşi completeze schema de vaccinare, spun autoritățile acum. Și pentru siguranţa tuturor este bine ca lumea să nu se relaxeze prea mult, transmit oficialii.