Un cercetător clujean primeşte „Nobelul Olandei”. El e considerat pioner in cercetarea...

Un cercetător clujean primeşte „Nobelul Olandei”. El e considerat pioner in cercetarea sistemului imunitar.

Cercetătorul clujean Mihai Netea va primi „Nobelul Olandei” pentru munca de cercetare pe care o face privind sistemul imunitar. Omul de știință este considerat un pionier în acest domeniu şi în luna septembrie a acestui an i se va acorda premiul Spinoza din partea Organizaţiei pentru Cercetare Ştiinţifică din Olanda, potrivit Voceatransilvaniei.ro.Pe lângă prestigiosul premiu, consideral „Nobelul Olandei”, Mihai Netea şi alţi trei cercetători vor primi 2,5 milioane de euro, bani pe care îi pot folosi în munca lor de cercetare, care vizează domenii precum chimia, medicina şi nanofizica.

Născut la Cluj în 1968, Mihai Netea e profesor la Radboud University Nijmegen Medical Centre din Olanda. Aici face muncă de cercetare ce vizează felul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele, inclusiv ciuperca Candida albicans, cunoscută şi sub numele de candidoză.

Cercetătorul clujean a reuşit să facă descoperiri semnificative în acest domeniu şi este unul dintre primii oameni care lucrează în această sferă la nivel internaţional, fiind considerat un deschizător de drumuri în domeniu.

De asmenea, Mihai Netea lucrează la descoperirea unor modele de recunoaştere a patogenilor fungici şi inducţia imunităţii antifugnală, sudiul imunodeficienţelor primare din sistemul imunitar ereditar şi a trăsăturilor sistemului imunitar înnăscut.

Premiul Spinoza nu este doar o onoare, ci şi un imbold pentru continuarea cercetării. Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică din Olanda oferă acest premiu anual unui număr de maxim patru cercetători care lucrează în Olanda şi care sunt consideraţi ca lideri în domeniu, potrivit unor standarde internaţionale.