Un film românesc pe placul polonezilor

Un film românesc pe placul polonezilor

Foto: ICR

Filmul lui Cristi Puiu s-a regăsit în lista celor mai bune 10 filme ale anului 2017 în Polona, alcătuită de critici de film, recenzenți ai revistei „Co jest grane 24”. Alături de filmul românesc, în top apar, printre altele, The Square (reg. Ruben Östlund), Toni Erdmann (reg. Maren Ade), Manchester by the Sea (reg. Kenneth Lonergan) sau Moonlight (reg. Barry Jenkins).

Acțiunea din Sieranevada are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Pelicula îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristi Puiu, iar producător este Anca Puiu. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016) şi a fost inclus în selecţia a peste 40 de festivaluri de film, obţinând numeroase premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: premiile Gold Hugopentru cel mai bun film şi Silver Hugo pentru cel mai bun regizor – Festivalul Filmului Internațional de Film de la Chicago 2016; Trofeul Transilvania 15 acordat regizorului Cristi Puiu – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2016; Premiile Gopo 2017 – pentru cel mai bun film (Anca Puiu), cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor (Cristi Puiu), cea mai bună actriță în rol principal (Dana Dogaru), cea mai bună actriță în rol secundar (Ana Ciontea) şi cel mai bun montaj (Letiția Ștefănescu, Cristian Cimpoi).