Un român, la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței

Un român, la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței

Dirijorul Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Anunțul a fost făcut marți de Sibyle Veil, președinte și CEO al Radio France, și Michel Orier, director de muzică și creație la Radio France.

Numirea va intra în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru o perioadă de patru ani. Misiunea dublă a lui Cristian Măcelaru va fi să confirme importanța muzicii franceze în repertoriul orchestrei și să consolideze influența și locul Naționalului la Paris și la nivel internațional.

Cristian Măcelaru a dirijat prima dată Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris, și se pare că din prima clipă a existat o chimie aparte între dirijorul român și membrii orchestrei.

Cristian Măcelaru îi va succeda francezului Emmanuel Krivine.

Aștept cu nerăbdare și emoție mare să mă alătur familiei ONF. De la debutul primei repetiții împreună, amândoi ne înțelegem dorința reciprocă de o structură de muzică mai rafinată pe baza înțelegerii profunde a intenției compozitorului.

Bazându-ne pe aceste concepte, sunt sigur că vom putea continua imensa tradiție creată de ilustrii noștri predecesori și vom găsi modalități de a aduce împreună identitatea noastră în secolul XXI, pentru publicul din ce în ce mai larg. Arta este o necesitate profundă în lumea noastră de azi, nu doar pentru a înfățișa o imagine sau o poveste, ci și pentru a comunica cel mai profund dintre emoțiile noastre umane. Aceste emoții ne conectează pe toți și ne definesc locul în univers”, a spus dirijorul de origine română.

Chiar dacă numirea pare o surpriză pentru francezi, Cristian Măcelaru este o figură cunoscută pe scena mondială a muzicii clasice. Până acum a dirijat mari orchestre precum Royal Concertgebouw Orchestra, Dresden Staatskapelle, Orchestre National de France, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic.

De asemenea, el a avut o carieră de excepție ca violonist, fiind cel mai tânăr concertmaistru din istoria Orchestrei Simfonice Miami, cu care a debutat la Carnegie Hall, la 19 ani.

Născut la Timișoara, cel mai mic dintre zece frați, Cristian Măcelaru s-a stabilit în Statele Unite la vârsta de 17 ani.